Het Gerechtshof Amsterdam heeft donderdag in hoger beroep het kortgeding vonnis van een club NVM-makelaars tegen Jaap.nl vernietigd. De makelaars, verenigd in de Stichting Baas in Eigen Huis (BIEH), hadden eerder dit jaar geëist dat Jaap.nl moest stoppen met het overnemen van tekst en plaatjes van te koop staande huizen van websites zoals Funda.nl.

De kortgedingrechter had in augustus in een opmerkelijke uitspraak bepaald dat Jaap inderdaad niet zonder toestemming gegevens mocht overnemen, maar wel tot een maximum van 155 leestekens tekst en afbeeldingen van maximaal 194x145 pixels.

Niet ontvankelijk

In hoger beroep heeft het Gerechtshof de eisers echter helemaal niet ontvankelijk verklaard in hun vorderingen. "Stichting Baas in Eigen Huis zegt in de bres te springen voor de auteursrechten van alle makelaars. Aannemelijk is echter dat een derde van de makelaars juist voorstander is van publicatie van 'objectdata' op Jaap.nl. Geen gelijksoortige belangen; geen collectieve actie mogelijk", aldus de uitspraak van gisteren.

En dus gaat het kortgeding vonnis de prullenbak in. "Het vonnis waarvan beroep moet worden vernietigd en Baas in Eigen Huis moet alsnog niet ontvankelijk worden verklaard in haar vordering. De verdere grieven in het principaal hoger beroep behoeven geen behandeling", aldus het Hof.

Jaap.nl is uiteraard blij met het vonnis. Een woordvoerder 'verwacht dat de laatste makelaars nu hun verzet zullen staken en zullen accepteren dat internet een nieuw tijdperk in het zoeken van een woning heeft ingeluid. Een tijdperk waarin al het aanbod makkelijk vindbaar en optimaal gepresenteerd is'.

Jaap.nl gaat dan ook meteen weer alle teksten over en foto's van huizen in volle glorie op haar site zetten. "Vanaf vrijdagmiddag staat het complete aanbod weer met alle foto's in groot formaat en met volledige tekst op Jaap.nl!"

Vervolg?

Hoewel Jaap nu enthousiast teksten en foto's gaat plaatsen, heeft de rechter zich dus in het geheel niet uitgelaten over de (on)rechtmatigheid van de handelswijze van Jaap.nl. Maar dat kan alsnog.

Zo schrijft Lex Bruinhof van Wieringa Advocaten op z'n weblog: "Ik houd overeind dat wat Jaap.nl doet auteursrechtelijk niet mag. Alleen BIEH kon er in de thans gehanteerde vorm geen vordering tegen instellen. Dit schreeuwt natuurlijk om een vervolg (en dat zal er ook wel komen). Zo moeilijk is het niet: zet een aantal makelaars bij elkaar die niet voor de methode Jaap.nl zijn, neem ze met naam en toenaam als eisers op in de dagvaarding en begin opnieuw."