Dat blijkt uit documenten van de Kamer van Koophandel, opgevraagd door de Amerikaanse site Ars Technica. Uit de documenten blijkt ook dat het Utrechtste bedrijf een eigen vermogen heeft van 650.000 euro. De bedragen zijn bevestigd door Mininova. Het geld komt vooral uit de advertenties op de site.

17 miljoen pageviews

De documenten konden worden opgevraagd omdat Mininova - anders dan de meeste andere torrentsites - gewoon inschreven staat als bedrijf bij de Kamer van Koophandel, en belastingen betaalt. De vraag is of Mininova veel verdient aan hun torrentsite. Er gaan nog belastingen af van de 1 miljoen euro. Belangrijker: de site zal met (naar eigen zeggen) 17 miljoen pageviews per dag hoge kosten moeten hebben aan hosting en beheer.

De omzet van Mininova is vergelijkbaar met bedrag dat The Pirate Bay volgens de Zweedse openbaar aanklager zou verdienen aan advertenties. De aanklager schatte in de zaak tegen The Pirate Bay dat de Zweedse piraten jaarlijks circa 800.000 euro zouden verdienen. Een bedrag dat van de sitebeheerders als "los van de realiteit" bestempelde. "Wij verdienen helemaal niet zoveel aan advertenties."

Stichting Brein

Op dit moment loopt nog een civielrechterlijke zaak van Stichting Brein tegen Mininova. Stichting Brein wil dat Mininova auteursrechtelijk beschermde content preventief van de site houdt. Mininova zelf zegt dat het illegale content binnen 48 uur verwijdert als rechthebbenden hierom vragen. Naar alle waarschijnlijkheid komt de zaak in mei voor de rechter.

Update:

Mininova was vrijdagmiddag telefonisch niet bereikbaar, maar Niek van der Maas business development director komt na het verschijnen van dit artikel nog met wat aanvullingen per e-mail: "We hebben dagelijks 25 miljoen pageviews op Mininova.org, niet 17 miljoen zoals Ars Technica schrijft. Verder, de omzet van het bedrijf Mininova B.V. komt uit meer dan alleen Mininova.org. Zo draaien we nog een reeks andere sites: denk aan Snotr.com. Verder hebben we een toolbar programma en komen er inkomsten uit partnerships met externe partijen."