Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid (643 tegen 30 bij 12 onthoudingen) ingestemd met een wet die witwaspraktijken, de financiering van terrorisme én belastingontduiking en -ontwijking onmogelijk moet maken. Kern van het voorstel, dat het nieuw gekozen Europees Parlement vanaf mei naar de onderhandelingstafel mag brengen, is een publiek register waarin bedrijfsstructuren en hun belanghebbenden openbaar zijn, meldt GroenLinks Europa.

Belastingmoraal

Onderdeel van de wet is de belastingontwijking waaraan Nederland volop meedoet. In amendement 9 bis staat beschreven dat lidstaten algemene anti-belastingontwijkingsregels (GAAR) moeten invoeren voor de bestrijding van agressieve fiscale planning en belastingontwijking.

"Agressieve belastingontwijking is technisch gezien legaal, maar kan de belastingmoraal in diskrediet brengen. Algemene anti-belastingontwijkingsregels zijn een nuttig middel om agressieve belastingontwijking te ontmoedigen en om het gedrag van ondernemingen transparanter te maken", leest de motivering, die steun van onder meer GroenLinks, VVD en PvdA krijgt.

Double Irish with a Dutch Sandwich

Hiermee wordt specifiek gerefereerd aan omstreden constructies zoals de Amsterdamse route: Dutch Sandwich, die soms ook gecombineerd wordt met de vluchtroute via Dublin, de Double Irish. Webwereld schrijft al sinds mei 2012 over deze (legale) vorm van belastingontwijking die uiteindelijk naar Bermuda en de Cariben leidt. Dat levert ook techbedrijven miljarden aan belastingvoordeel op, zonder actief te zijn in het bewuste land.

(Afbeelding via Pearse Trust)

De afgelopen twee jaar roeren steeds meer Europese landen zich. Zo vroeg de Britse premier Cameron vorig jaar Obama en Poetin om actie te ondernemen.

Nederlandse regring is tegen

Maar Nederland is potentieel één van de grootste dwarsliggers. "De volgende stap van de invoering van deze wet zijn de onderhandelingen tussen de Raad van Ministers en de Europese Commissie. De wet kan nog worden gewijzigd bij het komen tot een gezamenlijk akkoord", vertelt persvoorlichter Dirk van den Bosch van GroenLinks Europa in een reactie.

Hij bevestigt dat Nederland de wet kan dwarsbomen. "Minister Dijsselbloem is inderdaad tegen, waardoor Nederland dwarsligt. Maar dit is een onderwerp dat, mede dankzij de discussie rond het Janoekovitsj-geld [Oekraïense vermogens die in Nederland zouden zijn geparkeerd en via corruptie of illegale praktijken zijn verkregen -red.] ook in de Tweede Kamer leeft."