Volgens Jack Thompson heeft het predikaat 'mature', dat aangeeft dat spellen niet geschikt zijn voor kinderen onder de 17 jaar, geen zin. Uit onderzoek van handelswaakhond FTC blijkt dat de leeftijdswijzer van de Entertainment Software Rating Board, ESRB, in 42 procent van de gevallen genegeerd wordt. Volgens Thompson is het systeem dan ook 'frauduleus'.

In zijn brief aan Bill Gates, die Thompson doorstuurde naar gamesite Gamealmighty.com memoreert de advocaat de strafzaak tegen een sluipschutter die actief was in Washington D.C. De man zou zijn vaardigheden getraind hebben in de oorspronkelijke versie van Microsofts Halo.

Hypergeweldadig

In september brengt Microsoft Halo 3 uit voor de Xbox 360, voor Thompson aanleiding voor een 'dreigbrief'. Thompson claimt dat uit de b├Ętaversie blijkt dat Halo 3 'hypergewelddadig' is en niet geschikt is voor kinderen onder de 17 jaar. Hij eist dan ook dat Microsoft 'dramatische, serieuze stappen neemt, via marketing en verkoopkanalen, om ervoor te zorgen dat Halo 3 via internet noch in de winkel, verkocht wordt aan iemand onder de 17'.

Als Gates en Microsoft hier geen gehoor aan geven, stelt Thompson, gaat de advocaat over tot juridische stappen tegen Microsoft en Halo 3-verkopers.

Thompson bereikte onlang na jarenlang gesteggel een akkoord met gameuitgever Take Two. Onderdeel van die overeenkomst was dat Thompson de uitgever niet langer mag aanklagen wegens gewelddadige computerspellen.