Het gekke is dat het mij ontroert, Amerika in een weiland. Meisjes met zelfgebreide bolletjes wol om hun handen die bij 6 graden onder nul voor vier man betalend publiek met keiharde tepels een paar hele slechte American Footballers op veld negen aan staan te moedigen, ik smul daar van. Nederlanders kunnen dat gewoon niet. Het zit niet in ons bloed, heel onbekommerd enthousiast zijn over sporters. Michael Jordan is in de States een held, hier in Holland zou hij na zijn carrière, op voorspraak van Mart Smeets, in een strokartonfabriek mogen werken. "Normaal doen jongen. Je kan dan wel een neger van 2.30 zijn die in de lucht zes keer om zijn as tolt, maar in Nederland houden we van Blank en Klein. We scholen je wel om tot bakkerszoon."

Nederlanders kunnen ook geen popcorn eten. Lukt niet. Als ze het bestellen al meteen lachen omdat het in zulke grote dozen zit. Zo fout.

Wij en Amerika, hopeloos.

Dat geldt met name voor de Jackass-klonen op het net. U kent het fenomeen wel. Jackass op MTV werd gemaakt door een vaste groep jongens die hoogst originele fysieke stunts, meestal temidden van een geschokt toekijkend publiek, midden op straat uitvoerden. In Jackass The Movie steken ze vuurwerk af in elkaars kont. Dat soort lol. Kiss my ass televisie van het betere soort. Je vindt het prachtig of je vindt het niets.

Maar zo een concept moet dus niet in handen vallen van Nederlanders. Wat een treurigheid. Ik maakte een rondje op het net. Wat vooral opvalt op de verschillende sites is de enorme mediageilheid. Juist daar waar Jackass maling heeft aan alle mediawetten daar zijn de jongens van JackOss apetrots op een stukje tekst in het Brabants Dagblad. Het niveau van de stunts is bedroevend. Ruggelings in bosjes vallen en met je fiets van een hoge stoep afrijden, dat niveau. Het heeft iets aandoenlijks. Ze willen zo graag maar ze durven zo weinig. "Ja, man, ooit een keer, vorige week of zo hebben we bij de slager in Oss een scheet gelaten en dat hebben we gefilmd, echt wel, maar dat zie je dus niet, een scheet op film, wisten wij veel, nou ja, vette pech, weetjewel, kan ons het schelen man, ja, we zijn me er een paar hier in Oss!" In die sfeer speelt het zich af.

Het is de verveelde jeugd die normaal voor V & D hing tijdens de koopavond die nu met 3-secondenlijm ondersteboven aan een plafond gaan hangen. De jongens van Escaped Mental Patients maken hun naam niet helemaal waar. Je verwacht gillende gekte maar wat je krijgt is een stel vrolijke, keurig gekapte jongelui die op een stepje van een grashelling afrijden en dan, ja, het zal je gebeuren mensen, vallen!! In het gras!! Nu vraag ik je.

De schatten van jongens van Wackass verwoorden het nog het best in een trots geplaatst stukje uit het Utrechts Nieuwsblad. De politie van Veenendaal kent ze wel en kan het wel waarderen. Een goede band met de koppes hebben en daar trots op zijn… "Meneer agent, ik wil graag daar in die struik springen, heb ik daar een plantsoenontheffing voor nodig?"

De allerlulligste Nederlandse bijdrage levert Jackass-epigoontje Junkmail. Rijdt met een auto door een autoloze binnenstad en brengt dat als Lol Van Nu. "Als ik aan kom rijden fotografeer jij het, lachen man!!"

Computerloze woning voor die jongen, snel!!! Ga ik er met mijn laptop doorheen lopen en laat ik iemand foto's maken.