De printer – die volgens hetzelfde principe werkt als een inkjet-printer - moet op termijn duizenden cellen per seconde kunnen produceren. En net zoals printers verschillende kleuren kunnen afdrukken, zo zou de Japanse printer verschillende soorten cellen kunnen aanmaken. Door die cellen laag na laag op elkaar te stapelen, moet er uiteindelijk een orgaan uit de printer komen rollen. De initiatiefnemer voor de printer, hoogleraar Makoto Nakamura, denkt dat een dergelijke printer het tekort aan menselijke organen zou kunnen oplossen.

Menselijk hart printen

Voorlopig is de printer echter nog toekomstmuziek. "Uiteindelijk hoop ik een hart te kunnen maken", zo verklaart Nakamura tegenover persbureau AFP. Dat zal echter nog wel minimaal twintig jaar duren.

Frankenstein

De professor kwam op het idee voor een printer toen hij ontdekte dat de druppeltjes van inkjet-printers ongeveer dezelfde omvang hebben als menselijke cellen (een diameter van eenhonderdste millimeter). Nakaruma en zijn team rondden eerder dit jaar de ontwikkeling af van een 3D bioprinter die hydrogel-buisjes met daarin verschillende soorten cellen kan aanmaken. De printer kan de cellen met een precisie van eenduizendste millimeter in de buisjes achterlaten. De hydrogel-wand van een buisje is net zo dik als een menselijke haar.