Driekwart van de circa 2750 internetcafés in het land van de rijzende zon funtioneert als hotel. Veel van de logés overnachten voor prijzen vanaf zo'n 60 eurocent per uur in de cafés omdat ze te ver van hun werk vandaan wonen om elke dag te reizen, zo meldt de Volkskrant. Anderen kunnen van hun beperkte salaris geen huur betalen, en wonen praktisch permanent in de internetcafés.

De, voornamelijk mannelijke, daklozen slijten hun avonden in de internetcafés met televisie kijken of het lezen van pornografische manga-strips en staan inmiddels bekend als 'internetcafé-vluchtelingen'.

In de luxere internetcafés kunnen bezoekers, op zoek naar een slaapplek, niet per uur betalen. Ze moeten voor gemiddeld zeven euro een nachtpakket kopen, inclusief frisdrank en gebruik van de douche.

De Japanse overheid en vakbonden lijken weinig te doen om het lot van de dakloze werknemers te verbeteren, aldus het dagblad. Zo erkent Tsuyoshi Takagi van het overkoepelende orgaan van Japanse vakbonden, Rengo, dat de vakbonden eerder in actie hadden moeten komen om de inkomensongelijkheid die ten grondslag ligt aan het probleem aan te pakken. Volgens Takagi richt het kabinet zich meer op economische groei dan op het welzijn van arbeiders.