Nu worden robots vooral gebruikt in fabrieken. Met de groeiende populatie ouderen, heeft de Japanner Takashi Gomi van het bedrijf Applied Al Systems bedacht dat robots ook handig kunnen zijn in de bejaarden verzorging, zo schrijft Reuters.

En Gomi is niet de enige die een gat in de markt denkt te zien. De Japanse overheid heeft berekend dat de markt voor deze servicegerichte robots in 2015 zal groeien tot 1,1 biljoen yen, een slordige acht miljard euro.

Het nieuw ontwikkelde robotpak van Applied Al Systems, Hybrid Assistive Limb (HAL) 5 geheten, kan ouderen helpen zich makkelijker voort te bewegen. Het systeem is volgens de fabrikant in staat om op bewegingen van de persoon te reageren en deze te helpen.

Ook het bedrijf Yaskawa Electric produceert dergelijke elektronische hulpjes. De nieuwste versie van dit bedrijf, de TEM LX2, bestaat sinds 2003. Aan de robot hangt wel een prijskaartje van omgerekend 28.000 euro. Jaarlijks worden er slechts vijf of zes exemplaren van verkocht.

Danspasjes

In Japan bestaat ook een robot die je helpt met het leren van danspasjes. Deze robot is 1,65 meter lang en weegt ongeveer honderd kilo. Het moet een vrouw voorstellen en is in staat met een partner vijf danssoorten uit te voeren.

Overigens wordt er niet alleen in Japan op los ge├źxperimenteerd met robots. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten worden robots ingezet voor een opmerkelijk doel. Robots van ongeveer 16 kilo worden aangekleed als jockeys en worden ingezet bij kamelenraces. Voorheen werden hier kinderen voor gebruikt, maar dit is onlangs verboden omdat dit wordt gezien als een vorm van slavernij.