Bel en sms alstublieft zo weinig mogelijk rond oud & nieuw. Die opmerkelijke oproep komt van de Japanse vereniging van telecombedrijven TCA, meldt de IDG Nieuwsdienst. “We doen ons best om zoveel mogelijk 'beste wensen' te bezorgen, maar het kan voorkomen dat er tijdelijk beperkingen worden ingesteld op het gebruik van de mobiele telefoon" aldus de TCA. “We verzoeken klanten om mee te werken en zichzelf zoveel mogelijk in te houden."

12 uur toch hét moment

Nederlandse operators zien niets in zo'n oproep. “Al zou het technisch gezien de boel wel makkelijker maken", aldus de woordvoerder van Vodafone. “Maar oud & nieuw is toch hét moment van het jaar, dus ik denk ook dat zo'n verzoek niet veel zin heeft. Maar misschien ligt dat cultureel anders in Japan."

Ook van KPN hoeven mensen zich niet in te houden vannacht. “Onze klanten moeten kunnen bellen en sms'en als ze dat willen, dus ook om 12 uur vannacht. We gaan mensen niet vragen om bijvoorbeeld twee uur te wachten."

Beide telco's hebben de capaciteit uitgebreid om de traditionele lawine aan gesprekken, sms'jes en chats aan te kunnen. Onder meer met het tijdelijke mobiele 2G en 3G-masten op drukke plaatsen, meldt Vodafone desgevraagd.

Filevorming in netwerk

Voorgaande jaren leerde dat de mobiele netwerken vanaf 12 uur flink overbelast kunnen raken. Er treedt dan filevorming op zodat gesprekken niet mogelijk zijn en sms'jes niet aankomen. Maar, zo verzekeren de providers, die berichten komen later wel aan. “Het heeft dus geen zin om hetzelfde berichtje meerdere keren te versturen", tipt de zegsman van Vodafone nog.