Google noemt de nieuwe versie van de programmeertaal versie 'Milestone 1'. Het JavaScript-alternatief mag zich nog steeds geen Dart 1.0 noemen. Met de nieuwe SDK-preview komt een opgefriste virtual machine mee, die sneller werkt dan de vorige Dart-VM. Ook de editor is verbeterd om sneller te gebruiken en er is een library toegevoegd om de interoperabiliteit met JavaScript te vergroten.

Geen JavaScript-killer

Volgens de makers is Dart niet bedoeld als JavaScript-killer, omdat de code via compilers wordt omgezet naar de populaire scripttaal. Google liet twee jaar geleden al weten flink te investeren in de ontwikkeling van JavaScript.

Dart is naar JavaScript te compilen zodat de programmeertaal werkt met browsers die Java ondersteunen. Chrome-variant Dartium heeft de Dart-VM standaard ingebouwd en daar draait Dart native op. Volgens Google-ontwikkelaar Seth Ladd is Dart handig om web-apps te schrijven voor HTML5 (zie filmpje).

De ontwikkelaars beloven Dart de komende maanden verder uit te bouwen. “We blijven hard werken aan de evolutie van de SDK, verbeteren de prestaties van Dart en verfijnen de taal, terwijl we de zaak backwards compatibel houden", stellen de ontwikkelaars op het Chromium-blog. De code is nog niet stabiel, dus het is niet met zekerheid te stellen dat Dart inderdaad compatibel blijft met de uiteindelijke versie.