De hoofdontwikkelaar van het Java-platform, Mark Reinhold, meldt op zijn blog dat de geplande releasedatum van Java 8 niet kan worden gehaald. Volgens hem is de hoofdoorzaak van de vertraging dat de developers worden ingezet om gaten te dichten van de huidige Java-platforms, tot en met versie 7.

“We hebben een intensieve actie opgezet om veiligheidsissues aan te pakken in een update met kritieke patches”, schrijft de ontwikkelaar, verwijzend naar de Java-monsterpatch eerder deze week. “De veiligheid van het Java-platform heeft altijd prioriteit boven het ontwikkelen van nieuwe features en daarom is het onvermijdelijk dat dit werk ontwikkelaars weghaalt van het werk aan Java 8.”

Wel preview in september

De release stond gepland voor september, maar wordt nu uitgesteld tot 2014. “Om een nieuwe releasedatum voor Java 8 vast te stellen is nog meer planning nodig, maar ik verwacht dat we de nieuwe versie kunnen uitbrengen in het eerste kwartaal van 2014”, schrijft Reinhold. Hij denkt nog steeds dat het design volgende maand af kan zijn en dan gedurende de zomer getest kan worden op stabiliteitsissues. Een previewversie van Java 8 zou dan wel in september beschikbaar moeten zijn.

Het is vooral niet de bedoeling om het uitstel aan te grijpen om nieuwe features toe te voegen aan het platform, bijvoorbeeld om de Jigsaw-module toe te voegen die al vorig jaar uit Java 8 is geschrapt wegens tijdsgebrek. “Over het algemeen gebruiken we de extra tijd om features die wel al hebben te stabiliseren en verfijnen in plaats van het toevoegen van een hoop nieuwe. Die weg hebben we al eens bewandeld en deze is lang en moeizaam.”

Kortere cyclus

Oracle wil sinds Java 7 weer een ontwikkelingscyclus van 2 jaar hanteren voor het platform. Het was de bedoeling dat een eerste release al eind 2012 beschikbaar zou komen, maar Reinhold maakte in de loop van vorig jaar bekend dat dit een te optimistische inschatting was. Enkele geplande features werden toen losgelaten om het nieuwe releasejaar van 2013 te halen.

Reinhold schrijft dat zijn voorkeur nog steeds uitgaat naar een kortere ontwikkelingscyclus, waarin features die niet op tijd afkomen doorschuiven naar de volgende versie van het platform. “Als een belangrijke feature zijn verwachte releasetrein mist, dan is dat spijtig, maar niet het einde van de wereld: het zit dan op de volgende trein, die op een voorspelbare tijd vertrekt.”