Lagom is een open source microservices-framework dat het ontwikkelen van microservices in Java een stuk makkelijker moet maken. Het framework is gebouwd op de functionele programmeertaal Scala. Lagom kan worden ingezet als ontwikkelomgeving voor het beheren van microservices. API's worden in eerste instantie geleverd voor Java-services, gevolgd door Scala.

Het framework heeft zowel Lightbend's Akka middleware-technologieën aan boord, naast de microservices van deployment-tool ConductR en het Play Web-framework. Applicaties worden uitgerold naar Lightbend's commerciële Reactive Platform voor message-driven applicaties of via het open source-pakket, Akka.

Java-community zoekt tools

Lightbend ziet microservices als losjes gekoppelde geïsoleerde single-responsibility services die elk hun eigen data bezitten en makkelijk kunnen worden opgenomen in grotere systemen.

James Governor, analist van RedMonk, ziet mooie kansen voor Lagom." De Java-community heeft goede tools nodig voor het creëren en beheren van microservices-architecturen. Lagom is speciaal gemaakt voor dat doel."

Typesafe gaat naar Java-first

Governor zegt verder dat Lagom zou kunnen concurreren met het Spring Boot applicatieplatform op sommige gebieden. "Lagom is nog niet uit maar als je kijkt naar het ontwerp [van de tool] is het een logische conclusie die je kan trekken."

Typesafe was gericht op Scala, welke in sommige branches (financiële instanties bijvoorbeeld) al flink gebruikt wordt. Maar het pakket is nooit mainstream geworden. "Dus het bedrijf gebruikt z'n ervaring en tooling om deze toegankelijker te maken met een Java-first strategie."