Volgens Jobs is de reden om Java-ondersteuning te schrappen dat Oracle en daarvoor Sun altijd een eigen releaseschema hanteerden voor Java die niet overeenkwam met die van Apple. 'Daardoor liepen we altijd een versie achter. Dit is niet de juiste manier om dit te doen', antwoordt Jobs aan een bezorgde Java-ontwikkelaar.

Gosling vindt dat onzin. "Het is gewoon niet waar dat Sun, en nu Oracle, Java levert voor alle andere platformen. IBM levert Java zelf voor IBM-platformen, HP voor die van HP, en Azul maakt de JVM voor zijn systemen. In het begin leverde Microsoft ook Java voor Windows, maar Sun nam dat over toen Microsoft zijn contract schond door Java-code geschreven voor Windows ook te laten draaien op andere systemen", schrijft Gosling op zijn weblog.

Geheime API's

Volgens Gosling zijn er al langer gesprekken gaande om de ontwikkeling van Java voor de Mac in handen van de Java-gemeenschap te geven, maar daar zijn diverse problemen mee. "Een daarvan was dat veel Apple-sites, zoals MobileMe, iTunes en de App Store met Java werkten en Apple was daar nerveus over. Het grootste obstakel was het gebruik door Apple van geheime API's. OS X heeft tal van dat soort obscure API's, onder meer voor het renderen van graphics."

Gosling stapte eerder dit jaar op bij het door Oracle gekochte Sun. Hij hekelde vorige maand de manier waarop Oracle omgaat met de opensource technieken van Sun, waaronder Java. De programmeur ontwikkelde vijftien jaar geleden het platformonafhankelijke Java-platform met de gelijknamige programmeertaal.

Laatste Java-update

Tot nu toe verwees Oracle voor Macs direct naar Appel. Het is nog niet bekend of Oracle nu de taak op zich neemt om zelf Java voor OS X uit te brengen. Apple heeft vorige week laten weten dat de nieuwe Update 3 van Java voor het huidige OS X 10.6 (Snow Leopard) de laatste zal zijn. Apple belooft wel Java in de huidige en vorige versie (10.5, Leopard) van OS X te blijven ondersteunen en te onderhouden. Dat doet het bedrijf via zijn standaard support cycles, wat er in de praktijk op neerkomt dat de huidige en vorige versie worden ondersteund.

Dit geldt voor het besturingssysteem, maar ook voor aanvullende software daarin. Zodra het deze week onthulde 10.7 (Lion) uitkomt, wat gepland is voor midden volgend jaar, staat Java voor Leopard in de kou. Apple heeft dit afkappen van support, ook voor Java, eerder al gedaan voor Tiger.

App Store

In Apple's nieuwe appstore voor de Mac is Java-code eveneens verboden, zo blijkt uit de richtlijnen voor de App Store. Eerder heeft Apple een dergelijk verbod ook opgelegd aan applicaties voor zijn iPhone app store; 'interpreted' code zoals conversies van platformonafhankelijke Flash-apps.