“Ik heb mezelf verrast en weer een carrièrewissel gemaakt. Ik had een fantastische tijd bij Google, heb veel interessante mensen ontmoet, maar ik heb wat lui daarbuiten ontmoet die iets echt ongelofelijks doen." Hij schrijft op zijn blog dat hij mijn pijn in zijn hart ('anguish') weggaat bij Google.

Zeeverkennende robots

De voormalig Sun-topprogrammeur vertrekt naar een startup die met robots de oceaan verkent. Dat bedrijf, Liquid Robotics, heeft een vloot aan autonome zeevoertuigen die de oceaan verkennen met diverse sensors. De vergaarde data, over bijvoorbeeld olielekken, worden via satelliet-, gsm- en WiMAX-verbindingen geüpload naar de cloud.

De robots drijven zichzelf aan door de energie van golfbewegingen te benutten, en kunnen ook zonne-energie vergaren. Daardoor kunnen ze zeer lang op zee blijven. De langste periode dat een van deze robots actief is, ligt nu op tweeënhalf jaar, blogt Gosling. Hij wordt de nieuwe 'chief software architect' en ontfermt zich over zowel de robotsoftware als de analysesoftware in de cloud.

Kritiek op Google, Oracle

Gosling is eind maart dit jaar in dienst getreden bij Google. Het was toen niet bekend wat hij daar precies ging doen, en wat hij er precies gedaan heeft is ook nu onbekend. Java doet wel dienst als app-platform voor Google's mobiele besturingssysteem Android. Gosling heeft in 2009 kritiek geuit op dat mobiele platform, wat volgens hem sturing mist.

Zijn vertrek bij Oracle was bijna een jaar daarvoor. Over de reden heeft hij aanvankelijk gezwegen: "Zo'n beetje alles wat ik daarover kan zeggen dat accuraat en eerlijk zou zijn, zou meer schade aanrichten dan dat het goed zou zijn." Later haalde hij hard uit naar 'geldwolf Oracle' en de patentenstrijd van dat bedrijf.

In onderstaande video's de robots van Liquid Robotics