Brendan Eich noemt WebAssembly, ooit begonnen als JavaScript-subset asm.js, de spannendste ontwikkeling van het afgelopen jaar. Browsermakers als Microsoft, Google, Mozilla en Apple doen allemaal mee aan het project dat als doel heeft een portable codeformaat te leveren dat in browsers op native snelheid kan draaien.

Web gaat samen met native

Eich sprak deze week op een conferentie in San Francisco over de nieuwe ontwikkeling en voorspelt dat WebAssembly het veilige nativeformaat voor het web wordt. Hij denkt dat met WebAssembly webapps niet meer onder doen voor native qua performance. De JavaScript-uitvinder stelt dat web en mobiel eindelijk goed samenkomen, met webstandaarden die uitgaan van mobiele platforms.

Hij prijst ook Google's Service Workers, waarmee mobiele webapplicaties blijven werken zonder verbinding. Dit is onderdeel van de Google-Mozilla Progressive Web Apps-plannen. Het concept is opgenomen in het Extensible Web Manifesto en Eich moedigt ontwikkelaars aan om hier meer over te leren. Ook het meer en meer open sourcen van engines (zoals Microsoft onlangs deed met Chakra Core) komt deze ontwikkeling volgens Eich, voormalig CEO van Mozilla, ten goede.