Java-vader James Gosling uit kritiek op de manier waarop Oracle omgaat met zijn schepping en andere open source-technieken die het bedrijf in handen kreeg na de overname van Sun. Oracle komt volgens Gosling niet tegemoet aan zijn belofte uit 2007 om een onafhankelijke Java-stichting op te zetten. Volgens Gosling heeft Oracle toen gelogen.

"Ik heb er geen illusies over of Oracle zijn woord zal houden, want we hebben het hier over Oracle", sneert Gosling in een podcastinterview tijdens de JavaOne-conferentie in San Francisco vorige week. Hij liep daar rond met t-shirts met het opschrift 'Free Java' waarop het gezicht van Oracle-baas Larry Ellison op een tv-scherm wordt kapot geslagen door Java-mascotte Duke.

Java als cashcow

Volgens Gosling is het Oracle allemaal te doen om het geld. Oracle wil inkomsten halen uit Java op dezelfde manier waarop Sun geld verdiende aan het gebruik van zijn technieken door Microsoft in .Net, aldus de Java-schepper. Oracles advocaten hebben volgens hem voorafgaand aan de overname van Sun al plannen gemaakt voor het aanklagen van Google.

Gosling verwacht dat Oracle de rechtszaak van Google over het gebruik van Java in Android zal winnen, omdat het niet moeilijk zal zijn om externe experts te vinden die gelijkenissen kunnen vaststellen tussen de Java-code en de Android-code. Gosling uit niet alleen kritiek op Oracle. Hij stelt ook dat het werken voor IBM zijn 'stomste carrièrebeslissing ooit' was.

Ontslag

Gosling stapte eerder dit jaar op bij het door Oracle gekochte Sun. De programmeur ontwikkelde vijftien jaar geleden het platformonafhankelijke Java-platform met de gelijknamige programmeertaal. Hij nam ontslag omdat hij het huidige Sun binnen Oracle niet zag zitten. De techneut wilde bij zijn vertrek nog niet zeggen waarom hij was weggegaan.

Oracle daagde onlangs Google voor de rechter op beschuldiging dat de zoekgigant Java-patenten en auteursrecht schendt in Android.

Oracle vijand open source

Adobe's open source-baas David McAllister merkte Oracle enkele weken geleden aan als de nieuwe aartsvijand van de open source-gemeenschap. De 'as van het kwaad' is duizend kilometer naar het zuiden opgeschoven, meent McAllister. Daarmee doelt hij op de afstand tussen Microsofts hoofdkantoor in Redmond en het hoofdkwartier van Oracle in Redwood Shores in Silicon Valley.

Het gebrek aan sympathie van Oracle voor de open source-cultuur van Sun Microsystems heeft sinds de overname van dat bedrijf door Oracle eerder dit jaar menigeen in de open source-wereld zenuwachtig gemaakt, schrijft McAllister. "Ik vraag me af wat Oracles volgende verandering van zijn open source-beloftes zal zijn." Half augustus heeft Oracle-ceo Larry Ellison de ontwikkeling van OpenSolaris al stopgezet.