Dat blijkt uit cijfers van het anti-virusbedrijf Sophos. Van alle berichten over hoaxes (broodjes aap) die Sophos in juli heeft ontvangen, ging 13,2 procent over de JDBGMGR-hoax.

In het JDBGMGR-bericht wordt de ontvanger opgeroepen om het bestand JDBGMGR.EXE van zijn pc te verwijderen. Het bestand zou een virus zijn, waartegen anti-virusbedrijven geen bescherming bieden. JDBGMGR.EXE is echter een legitiem bestand dat standaard in Windows is geïnstalleerd.

Op de tweede plaats van de hoax-toptien van Sophos staat de 'Hotmail hoax'. Het betreft een bericht dat zogenaamd afkomstig is van Microsoft. Ontvangers van het e-mailtje worden opgeroepen om het bericht door te sturen naar tien andere Hotmail-gebruikers. Doen ze dat niet, dan zal hun e-mailadres worden vernietigd.

Opmerkelijk is dat in de toptien ook twee 'stokoude' internethoaxes staan: 'Budweiser frogs screensaver' en 'A Virtual Card for you'. De Budweiser-hoax dateert al van 1997, terwijl ook 'A Virtual Card for you' al een aantal jaar de ronde doet.

"Dit toont maar weer aan dat we de gebruikers nog altijd moeten onderwijzen over veilig computergebruik", aldus Graham Cluley van Sophos.