Zo'n 15 jaar geleden deed Windows serieus zijn intrede met Windows 95, kwam internet in opkomst en werd e-mail gemeengoed. Fysiek werd digitaal, maar verder? Het standaard sjabloon van Word is nog altijd een A4’tje. De Inbox en Outbox van Outlook zijn alleen maar de vervangers van de fysieke postbakjes. Inmiddels bestaan er allerlei technologieën die een revolutie in de manier van werken teweeg kunnen brengen. We hoeven ze alleen maar te gaan gebruiken.

De realiteit is dat een gemiddelde gebruiker nog geen 10% benut van wat er mogelijk is met een PC. En dat geldt voor systeembeheerders precies hetzelfde. Die behandelen een Windows Server 2008 R2 nog precies hetzelfde als een Novell 3.12 server uit 1994.

WP4.0 en Pegasus

Dat noem ik regelrechte kapitaalvernietiging. We hebben in het voorbije decennium voor kapitalen aan hardware en software aangeschaft en vrijwel alles wat we er mee doen, kon 20 jaar geleden met WordPerfect 4.0 onder DOS en Pegasus als Mailclient ook al. Ik durf zo maar te beweren dat we zonder enige investering in hardware en software 50% productiviteitswinst kunnen boeken. Gewoon door de mogelijkheden te benutten waar we al voor betaald hebben. Ik verbaas me er wel eens over, als senior IT-consultant en als bedrijfseconoom, dat er nog bedrijven zijn die winst maken. Dat kan alleen als het bij de concurrent minstens net zo slecht geregeld is.

In de loop der jaren zijn er heel wat gelegenheden voor vooruitgang genegeerd. Daar waren vast allerlei goede redenen voor. Maar toch, we zouden zomaar NU kunnen beginnen met het maken van een inhaalslag. Er zijn vast nog steeds een heleboel redenen om dat niet te doen, maar we hebben maar één reden nodig om het wel te doen. Rendementsverhoging bijvoorbeeld. En een verbeterde concurrentiepositie door effectiever te gaan benutten waar al voor betaald is.

Een goedzittende maar sleetse jas

Zo is daar Het Nieuwe Werken. Eigenlijk zou dat: Het Werken Zoals We Dat Allang Hadden Moeten Doen, kunnen heten. Alle technologische mogelijkheden zijn er om het werknemers mogelijk te maken om op elke plek en op elk tijdstip prettig te werken. Maar een belangrijk obstakel is behoudzucht. Van medewerker en organisatie. 'We zijn gewend op deze manier te werken en als het aan ons ligt, blijven we dat tot in lengte van jaren doen.'

Natuurlijk voelt Windows XP aan als een goedzittende, vertrouwde jas. Maar die begint wel sleets te worden. Daarbij komt nog dat er een hele nieuwe generatie werknemers aan gaat komen die met XP, Office 2003 en Outlook echt niet uit de voeten kunnen. Die doen alles met hun mobiele apparaat, (Instant) Messaging, FaceBook, Twitter, telefoon. Die kijken naar onze ouwe jas zoals wij nu kijken naar een schrijfmachine met carbonpapier of de handgeschreven zakenbrief.

Moet die oude jas per se weg? dat? Nee hoor, dat hoeft niet. Als je er voor kiest om alles bij het oude te laten, blijf dan vooral zo lang mogelijk op Windows XP, tot 2030 of zo. Dat moet makkelijk kunnen, met af en toe wat kleine conversieprobleempjes. Maak vooral niet opnieuw de fout om nieuw spul aan te schaffen en er vervolgens op de oude manier mee te blijven werken.

Maar bedenk wel dat het maken van de inhaalslag op den duur een steeds grotere sprong vraagt. Totdat de sprong uiteindelijk te groot blijkt en je de boot definitief mist.

Jasper Kraak, Senior Consultant en Trainer bij Qwise Bron: Techworld