Phillips, Marantz, Pioneer, Denon en Asus zijn door de Europese commissie op de vingers getikt en beboet wegens het kunstmatig hooghouden van prijzen. De fabrikanten dreigden minder of geen producten meer te leveren als (web)shops deze met korting aanboden.

"Miljoenen Europese consumenten hebben dankzij deze acties hogere prijzen betaald voor keukenapparatuur, haardrogers, laptops, koptelefoons en vele andere producten die zij willen kopen van online retailers. Een prijsverlaging van 1 euro kon er al voor zorgen dat webshops de toorn van (een van) deze fabrikanten over zich heen kregen," aldus Eurocommissaris Margrethe Verstager.

  • Pioneer moet een boete van 10 miljoen euro betalen wegens het uiten van dreigementen aan webshops in België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden van 2011 tot 2013
  • Asus wordt beboet voor 63 miljoen voor dezelfde praktijken in Frankrijk en Duitsland van 2011 tot 2014
  • Denon en Marantz moeten 7,7 miljoen euro betalen voor prijsafspraken in Duitsland en Nederland van 2011 tot 2015
  • Phillips moet ten slotte 30 miljoen euro ophoesten voor dezelfde acties in Frankrijk 2011 tot 2013

De boete zou eigenlijk twee keer zo hoog zijn, maar omdat de fabrikanten zo goed meewerkten met het onderzoek en toegaven daadwerkelijk op deze manier prijzen kunstmatig hoog te houden, zijn deze uiteindelijk gehalveerd. De Europese commissie heeft aangegeven dat individuele consumenten de fabrikanten ook nog aan kunnen klagen.