Wie kan zich de tijd van de eerste smartphones nog herinneren? De tijd dat de aanschaf van een smartphone gepaard ging met een bijbehorende headset? De tijd dat, als je lader ermee stopte of je je koptelefoon kwijtraakte, je naar de winkel moest rennen voor een nieuwe? En niet zomaar een nieuwe, eentje van dezelfde fabrikant natuurlijk. Want andere merken pasten niet wegens een andere aansluiting. Of de randapparatuur paste wel maar wilde niet werken wegens authenticatie- en compatibiliteitsproblemen.

Je bent maar wat blij dat die tijd achter je ligt, toch? Toch bestaat de kans dat dit tijdperk terugkomt nu smartphones en laptops zo plat worden dat een normale koptelefoon niet meer past.

Apple

Er gaan al een tijdje geruchten dat Apple's nieuwe iPhone zo plat wordt dat er geen normale jack-koptelefoon meer in past. Dit gerucht wordt ontvangen als iets positiefs, maar ook als negatief. Beide stellingen zijn begrijpelijk. Stilstand is immers achteruitgang en dankzij de introductie van USB 3.1- en lightning-aansluitingen zou je voor een kleinere, plattere aansluiting kunnen gaan en bovendien je headset actief kunnen voeden, waardoor je allerlei handige features kan integreren zonder extra accu. Denk bijvoorbeeld aan noise-cancellation.

Wildgroei

Ik vrees echter dat deze ontwikkeling een wildgroei aan converters en (incompatible) headsets gaat opleveren. Vooral Apple heeft er wel eens een handje van een eigen protocol te ontwikkelen dat qua compatibiliteit behoorlijk wat te wensen over laat (Apple's Bluetooth-stack is bijvoorbeeld ook nog steeds niet af). Ik zie het nog wel gebeuren dat niet alle lightning (of USB 3.1) headsets zullen werken op de nieuwste iPhones met alle (dure) gevolgen van dien.

Als andere fabrikanten hier in meegaan krijgen we, net als vroeger, een wildgroei aan headsets die niet of slecht werken op bepaalde toestellen en die je uiteindelijk alleen maar kan gebruiken op het toestel van dezelfde fabrikant. Voor die headsets wordt uiteraard weer de hoofdprijs gevraagd. Daar worden consumenten niet blij van.

Volgende pagina: Afhankelijk van Bluetooth?

Bluetooth headsets

Dit probleem kan natuurlijk getackled worden door in te zetten op bluetooth headsets. Draadloos is immers de toekomst, dus dit zou een logische stap kunnen zijn. Maar je bent dan wel weer afhankelijk van accu's en pairing. Even snel je simpele oordopjes in het toestel van iemand anders steken is er niet meer bij. Bovendien moet je maar hopen dat je andere apparaten ook met je bluetooth-headset overweg kunnen. Niet iedereen gebruikt z'n smartphone voor het luisteren van muziek, wegens de korte accuduur en valt terug op een simpele mp3-speler (met jack-ingang).

Micro-jack

Een andere oplossing zou micro-jack kunnen zijn. Aangezien de simkaart en de USB-poort al een verkleining hebben gehad zou dat met de, inmiddels 138 jaar oude, jack-aansluiting ook makkelijk kunnen. Sterker nog, deze verkleining heeft al eens plaats gevonden en wordt zelfs al jaren op verscheidene plekken ingezet.

Ook verschillende telefoonfabrikanten hebben in het verleden gewerkt met micro-jack, maar doordat elke fabrikant er een eigen standaard aan hing was de compatibiliteit tussen verschillende toestellen ver te zoeken. Daarom viel men uiteindelijk toch weer terug op mini-jack. Men zou het nog een keer kunnen proberen en samen aan een officiële micro-jack-standaard moeten werken zodat alle headsets op alle toestellen werken (net zoals het nu gaat met mini-jack). Maar samenwerken aan een nieuwe standaard, dat is wellicht te mooi om waar te zijn...

Accuduur

Het woord viel in de vorige alinea al een keer. Accuduur is ook een issue. Doordat de toestellen steeds platter worden gaan deze op één lading ook niet niet zo lang meer mee. Gelukkig werden de toestellen ook groter waardoor het minder opviel. Nu de rek er echter een beetje uit is, maar de specs-wedloop nog steeds volop bezig is, kan dat in de nabije toekomst wel een probleem worden. Dit wordt nu opgelost met battery-packs. Zelfs Apple is van z'n geloof afgevallen en heeft een officiële battery-pack op de markt gebracht. Eentje waarvan zelfs menig Apple-fan zegt dat Steve Jobs zich omdraait in z'n graf.

Volgende pagina: Apple neemt ook het voortouw bij de laptops

Laptops

We hebben het nu voornamelijk over smartphones gehad maar ook laptops hebben (in mindere mate) last van dit probleem. Ok, toegegeven, de optische drive wordt toch al niet of nauwelijks gebruikt, dus die wordt niet echt meer gemist. Het kleine groepje gebruikers dat alsnog met optische schijfjes wil werken kan een externe drive aansluiten en, dankzij de USB-standaard, kunnen zij er vanuit gaan dat hun externe drive op elke computer werkt. Niet zo'n groot probleem dus.

Wat echter wel een probleem wordt is het aantal aansluitingen op de laptop. Nu steeds meer apparatuur extern wordt aangesloten is het belangrijker dan ooit dat een laptop genoeg (USB) aansluitingen heeft voor deze randapparatuur.

Apple Macbook 12-inch

Ook in deze categorie neemt Apple het voortouw. De nieuwste Macbook 12-inch van het bedrijf heeft welgeteld 1 USB-c aansluiting. Ja, je leest het goed, één USB-c aansluiting en voor de rest niets. Zelfs de SD-kaartlezer die oudere modellen aan boord hadden is gesneuveld. Doordat deze poort ook gebruikt wordt om de Macbook van energie te voorzien, is de poort altijd bezet en zal je regelmatig met splitters en hubs in de weer moeten gaan. Slaat het bedrijf niet veel te ver door? Misschien, smaken verschillen, maar ik vind van wel.

Fabrikanten springen in elk geval gretig in op het tekort aan poorten en brengen allerlei add-ons uit. USB-c kaartlezers, hubs en externe schijven. De mensen van Gizmodo noemen de enkele USB-C poort van Apple's nieuwste Macbook, al gekscherend, een design-flaw. Hoewel de oplossingen er mooi uitzien, is het toch weer een extra stuk hardware dat je meesjouwt, onnodig. Bovendien wordt je mooie, dunne, platte, kleine laptopje toch een stuk lomper met al die hubs en splitters.

Het is maar te hopen dat andere fabrikanten dit voorbeeld niet gaan volgen. De tijd dat men naast een laptop nog een tas vol randapparatuur en splitters met zich mee moest slepen ligt al ruim tien jaar achter ons en dat mag van mij zo blijven.

Conclusie

Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben een groot fan van venieuwing en, als gadgetfreak kijk ik uit naar alle nieuwe features en functies. Maar als het geen verbetering oplevert en gebruikersgemak in de weg zit, hoeft het van mij niet. Het lijkt mij veel belangrijker dat mensen met zo min mogelijk "rommel" de deur uit kunnen lopen en zich weinig zorgen hoeven te maken of hun apparaat het einde van de dag wel haalt. Mochten ze hun randapparatuur toch vergeten, kunnen ze in elk geval aankloppen bij een vriend, buur of collega die toevallig wel een kabeltje heeft, die past en ook nog eens compatibel is. Zoals de USB-standaard (of de Nokia-lader-standaard).

Platter is niet altijd beter. Verzin eerst een nieuwe, officiële, standaard voordat de jack-kabel met pensioen gestuurd wordt. Introduceer een nieuwe accu-techniek waardoor mensen tenminste een hele dag kunnen doen op één lading. Pas als deze problemen getackeld zijn kunnen we de volgende "verdunnings"-slag toepassen. Tot die tijd, ietsjes dikker graag met een goede accu en een headset-aansluiting die werkt met standaard-koptelefoons. (Gebruikers)gemak dient de mens!