Het gebruikersaandeel van Jelly Bean is voor het eerst de 50 procent gepaseerd. Android-versies 4.1, 4.2 en 4.3 staan nu op 52 procent van alle Android-toestellen, blijkt uit een overzicht dat Google heeft gepubliceerd. Android Ice Cream Sandwich (4.0) staat nu op 19,8 procent en wordt nog altijd minder gebruikt dan Android Gingerbread (2.3.3 tot en met 2.3.7), dat een aandeel van 26 procent heeft. Toestellen met Gingerbread zijn niet geschikt voor een upgrade naar een nieuwe Android-versie.

Van de versies binnen Jelly Bean is 4.1 nog het populairst (31 procent), maar 4.2 ziet vergeleken met vorige maand de grootste groei met een stijging van 1,9 procentpunt.

KitKat en Nexus 5

Google lanceerde afgelopen week het nieuwe Android 4.4 KitKat. Het eerste toestel dat het nieuwe systeem gebruikt is de Nexus 5, die sinds vrijdag ook in Nederland te koop is vanaf 399 euro.

Android KitKat is volgens Google nu ook geschikt voor gebruik op low-end toestellen met minimaal 512 MB RAM. Dat moet de vaak bekritiseerde fragmentatie van Android indammen en het besturingssyteem zo aantrekkelijker maken voor ontwikkelaars.

"De ervaring op sommige allergoedkoopste Android-toestellen laat momenteel nog te wensen over. Dus dit is een belangrijke stap voor Google", stelt Canalys-analist Pete Cunningham tegenover de persdienst van Webwereld-uitgever IDG.

Voor Nokia's Asha en Mozilla's Firefox OS zijn Androids lagere geheugeneisen slecht nieuws. Beide systemen zijn gericht op low-end smartphones.

Update: 512 GB (gigabyte) RAM gecorrigeerd in MB (megabyte).