GPXS ontwikkelt software die bedrijven helpt om de mobiele e-mailapparaatjes van Blackberry te beheren. Daarnaast treedt de onderneming op als outsourcer van de Blackberry Enterprise Server, de software die ervoor zorgt dat e-mail op de apparaatjes belandt. Ook ontwikkelt het software voor Blackberry's, bijvoorbeeld een applicatie waarmee gebruikers e-mail kunnen uitprinten of software die een backup van de berichten opslaat. De nadruk ligt echter op de managementsoftware en managed services, vertelt Mol, ceo van GPXS in een exclusief interview met Webwereld.

GPXS zal een notering aanvragen aan de Engelse Plus-market, een beurs voor jonge ondernemingen. De beursgang is bedoeld om verdere groei te financieren en vooral om overnames te kunnen doen.

Omzet groei naar 5 miljoen

GPXS zette het afgelopen boekjaar,dat liep tot 1 augustus, zo'n 2 miljoen euro om en maakt dit kwartaal ook winst. Volgend jaar moet de omzet doorgroeien naar 5 miljoen euro, voorspelt Mol, waarbij vooral de verkopen van managementsoftware sterk zullen toenemen. De onderneming telt zo'n 45 man personeel en rekent ondermeer het ministerie van Rijkswaterstaat, zakenbank Goldman Sachs, het pharma concern Sanofi-Aventis en de gemeente Amsterdam tot zijn klanten.

Mol maakt in 1997 furore wanneer hij zijn managementsoftwarebedrijf Prolin verkoopt aan HP. De verkoop levert een slordige 46 miljoen euro op, waarvan Mol zelf naar schatting 8 miljoen euro opstrijkt. Tegenwoordig helpt de software wereldwijd HP service management levels te beheren als onderdeel van de OpenView management applicatie.

In 2000 richt Mol het investeringsfonds Gorilla Park op. De organisatie rijdt mee op de pieken van de internethype, en Mol maakt zich onsterfelijk met uitspraken als 'binnen 8 maanden van oprichting naar beursgang' en "als je winst maakt, ben je een lul.".

Gorilla Park krijgt rake klappen wanneer de dotcom zeepbel knapt in 2001. In 2004 vraagt de incubator zelfs tijdelijk uitstel van betaling aan om de organisatie weer op orde te brengen. Het lastige klimaat voor technologiestarters weerhoudt Mol er echter niet van om in 2002 samen met Sjaak Koole het bedrijf GPXS op te zetten (een afkorting voor: Gorilla Park Access).

OpenView voor Blackberrys

Het idee voor GPXS grijpt weer terug op Prolin. "Dit is de OpenView voor mobile," verklaart Mol in een referentie naar het vermogen van de software om de mobiele apparaatjes te beheren. In Mols visie is de Blackberry dan ook een logische nieuwe stap in de evolutie van de computer.

Van de mainframe naar de client-server-structuur en de internetgeneratie, zullen gebruikers steeds vaker mobiele apparaatjes gebruiken om hun informatie in te zien, te bewerken en te verzenden. Zoals OpenView helpt bij het beheer van bedrijfsservers, assisteert GPXS bij mobiele communicatie-apparaatjes.

Windows Mobile

Dat is nu nog beperkt tot Blackberry's, maar binnenkort zal GPXS ook Windows Mobile mobieltjes onder zijn hoede nemen. "Het voordeel is dan dat de klant vanuit hetzelfde management platform alle mobiele platforms kan ondersteunen," vertelt Mol.

De uitbreiding is van essentieel belang voor GPXS, omdat het dan niet langer afhankelijk is van het succes van Blackberry. Bovendien kan het dan veel beter concurreren met managementsoftware die Microsoft eerder dit jaar heeft aangekondigd, of een mogelijke toekomstige concurrentie van RIM, het moederbedrijf van Blackberry.

Individuele investeerders hebben over de afgelopen vijf jaar 8 miljoen euro in GPXS gestoken. Mol zelf is de grootste aandeelhouder, maar wil voor de publicatie van de prospectus niet vertellen hoe groot zijn aandeel is. Volgens de regels van de Plus-market mag Mol de eerste 12 maanden na de beursgang geen aandelen verkopen.