Het onderzoek (PDF) is gedaan door de universiteit van Hertfordshire in opdracht van British Music Rights (BMR); de Britse organisatie die songwriters en muziekuitgevers vertegenwoordigt, zo meldt Ars Technica.

Legale dienst

Een van de opmerkelijke resultaten is dat 80 procent van de ondervraagde p2p-gebruikers tussen 14 en 24 aangeeft te willen betalen voor een "legale dienst voor het uitwisselen van muziekbestanden". Bij nadere beschouwing blijkt het echter niet te gaan om bestaande p2p-diensten Qtrax, maar om een onbeperkte legale downloaddienst voor drm-vrije muziek, waarvan zij tegen betaling van een maandbedrag mogen gebruikmaken. Ook een online streamingdienst als Last.fm voldoet niet aan de eisen: de jongeren willen hun muziek zelf bezitten en beheren.

'Dol op muziek'

Feargal Sharkey, ooit een bekend zanger in de jaren 80 v.d.v.e. en nu hoofd van BMR, is optimistisch gestemd over de resultaten van het onderzoek. "Het is duidelijk dat de jeugd van tegenwoordig even dol is op muziek als alle voorgaande generaties. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, zijn de jongeren ook bereid ervoor te betalen, maar alleen voor een dienst die zij zelf willen", aldus Sharkey.

Ondanks deze positieve geluiden geeft een meerderheid aan niet te hebben betaald voor hun muziek. Jongeren van 14 tot 17 jaar betaalden slechts voor 39 procent van hun liedjes; die van 18 tot 24 jaar voor de helft. Liever zeggen zij hun geld uit te geven aan concertbezoek: daaraan wordt 60 procent van het muziekbudget besteed. De overige 40 procent gaat op aan geluidsdragers.