Jimmy ‘Jimbo’ Wales heeft een trits Wikileaks-domeinnamen waar hij graag van af wil. Het gaat om onder meer Wikileaks.com, .net en .us, die begin 2007 zijn geregistreerd door Wikia, het bedrijf van Wales.

Ongewenste associatie

Door deze registraties, maar vooral door alle verschillende Wiki-namen, wordt Wales de laatste tijd nogal eens geassocieerd met de omstreden klokkenluidersite. Ook vliegveld securitypersoneel is wel eens in verwarring, vertelt Wales in een interview met de BBC.

Het ‘officiële’ domein van de leksite is Wikileaks.org, al is de status daarvan, sinds DNS provider Every DNS er de stekker uittrok, ook onduidelijk.

Assange weigert domeinen

Om deze ongelukkige associatie te doorbreken heeft Wales de Wikileaks domeinen al meermaals aan Julian Assange aangeboden. “We hebben de domeinen zelfs overgedragen, maar ze hebben het technische gedeelte aan hun kant nooit voltooid. Alleen een handtekening was nog nodig, maar dat hebben ze nooit gedaan,” vertelt Wales.

Maar waarom heeft Wales überhaupt deze domeinen? “Om defensieve redenen,” stelt hij. Toen Assange in 2006 begon, afficheerde hij Wikileaks als de ‘Wikipedia van geheimen’. Omdat dit inbreuk was op de merknaam van Wikipedia, claimde Wikia een aantal Wikileaks domeinen, als stok achter de deur in een mogelijk geschil met Assange.

Maar Assange trekt al jaren zijn neus op voor de domeinen, tot frustratie van Wales. “Iemand zei dat hij [Assange] wel zou zeggen ‘Ik ben druk met strijden tegen grootmachten’, en dat is ook precies wat hij tegen me zei.”

Wikileaks.com linkte overigens jarenlang door naar Wikileaks.org. Pas afgelopen november, tijdens de wereldwijde publiciteitsstorm rondom de diplomatieke ‘cables’, staakte Wikia deze redirect.

Verlopen, toch verlengd

Wales en Wikia stellen dat ze de registratie nu hebben laten aflopen, zodat de domeinen vrijkomen. Deze verliepen op 3 januari. Op 4 januari is de registratie echter met een jaar verlengd tot 3 januari 2012.

Het is niet duidelijk of Wales alsnog de domeinen wil bewaren of dat de registratie automatisch is verlengd door de registrar, GoDaddy. Zowel Wikia als GoDaddy waren vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.