De kortstondige relatie van Mr. Wikipedia, Jimmy 'Jimbo' Wales en politiek commentator Rachel Marsden is uitgelopen op een gepeperd schandaal dat zowel de integriteit van Wales als van Wikipedia verder aantast.

Silicon Valley roddelsite Valleywag heeft het er maar druk mee. De liefdesverhouding van Wales en Marsden, waarover al langer werd geroddeld, kwam onlangs tot een pijnlijk einde met een verklaring van Wales, op Wikipedia nota bene, dat ze geen relatie meer hadden. (De verklaring is inmiddels alleen nog te vinden op Wales' blog). Pas daarna vertelde hij haar zelf dat het uit was.

Wikipedia te grabbel

Ten minste, dat is de lezing van Marsden zelf, die echter ongenadig hard wraak nam. Ze lekte talloze geile chatgesprekken tussen haar en Wales naar het achterklapblog Valleywag. Los van de smeuïge erotiek blijkt uit de chats dat Wales zelf het lemma over z'n vlam Rachel Marsden aanpaste. En toen dat door Wikipedia-watchers werd opgemerkt, instrueerde Jimbo 'interne redacteuren' om het lemma te kuisen. Marsden heeft volgens het Wikipedia-artikel al menig intrige achter de rug.

De charismatische Jimmy Wales staat door het schandaal te kijk als een man die z'n eigen levensproject, het open en democratische Wikipedia, te grabbel gooit door lemma's, in opdracht van z'n prille liefje, te censureren of te laten censureren.

Als dubbel koekje van eigen deeg heeft Marsden overigens ook nog enkele kledingstukken van Wales te koop aangeboden op eBay. Voor z'n zwarte trui is inmiddels meer dan 850 dollar geboden.