Jobs schrijft dat in twee korte replies op kritische mails van Greg Slepak, ceo van app-ontwikkelaar TaoEffect. Jobs antwoordt dat Apple tegen tussenliggende lagen, tussen het platform en de ontwikkelaar, is. iPhone-apps moeten dus of platformspecifieke software zijn of een webapp, die dan draait op de Webkit-engine van Apple's Safari-browser.

Platformspecifiek

App-maker Slepak heeft Jobs ook gewezen op de opgelaaide kritiek van ontwikkelaars en bloggers op het verbod voor gehercompileerde code. De Apple-ceo stoort zich daar niet aan. Hij verwijst naar een door Slepak aangehaalde tech-blogger (John Gruber van het Daring Fireball-blog) en stelt dat diens posting niet negatief is maar juist getuigt van veel inzicht. Dat is overigens een vervolg op een kritische eerdere post.

Developers komen door het aankomende verbod niet meer weg met software geschreven voor meerdere platformen, die dan is aangepast voor de iPhone, of iPad. Apple verplicht bij iPhone OS 4.0 toegewijde app-ontwikkeling. App-ontwikkelaar Slepak stelt dat de iPhone-maker hiermee creativiteit beperkt en zichzelf ondermijnt. Volgens de ontwikkelaar zijn er wel degelijk goede apps gemaakt met cross-platform ontwikkeltools.

Flash dwarsbomen

Slepak heeft Jobs gemaild naar aanleiding van het komende verbod op 'onpure' iPhone-code. Dat betreft de output van cross-platform ontwikkeltools en de exportfunctie voor Flash-apps in Adobe's nieuwe CS5 (Creatieve Suite). Adobe heeft die ontwikkelfunctie ingebouwd om het verbod op Flash op de iPhone te omzeilen.

Apple heeft vorige week echter de duimschroeven verder aangedraaid. Het nieuwe verbod is opgenomen in de voorwaarden voor de ontwikkelkit (sdk) voor iPhone OS 4. Die grote update voor het mobiele besturingssysteem komt deze zomer uit voor de iPhone en iPod Touch, en komende herfst voor de iPad.

Felle reactie Adobe

Adobe heeft inmiddels fel gereageerd op dit dwarsbomen van zijn Flash-platform. Lee Brimelow, platformevangelist voor Flash, stelt in een blogpost dat de iPhone-maker developers een klap in het gelaat geeft.

Hij noemt de stap van Apple vijandig en laakbaar, ook naar diens aloude partner Adobe. Brimelow sluit zijn boze reactie af met een verwensing aan het adres van Apple - die hij op persoonlijke titel doet, verzekert de Adobe-manager nog wel.

Adobe-cto Kevin Lynch reageert sussend op Apple's verbod op code zoals Flash-apps: