Toen hij anderhalf jaar geleden aan de slag ging bij de scholengemeenschap, stond de hele Active Directory op default. Dat heeft Van Helleman allemaal aangepast en nu heeft iedere leerling en leraar een eigen account met eigen rechten en policies.

Van XP naar Windows 7

De hele desktopomgeving draait op Windows XP. De Vista-pc’s die werden gekocht heeft hij teruggezet naar XP, omdat hij geen vertrouwen had in Vista. Alleen een paar laptops draaien dat besturingssysteem, omdat daar geen lagere versie op kan draaien. Die gaan nu over naar Windows 7.

De reden van de migratie is simpel, aldus Van Helleman. “Je wilt vooruit met je netwerk, en als je dan nieuwe pc’s aanschaft is de keus niet moeilijk.” Maar hij is wel klein begonnen. Om te beginnen heeft hij Windows 7 op zijn eigen pc gezet, omdat hij het eerst in de vingers wilde krijgen. Daar draait het al maanden probleemloos. Vervolgens heeft hij een laptop ingericht, waar hij alle kritische applicaties op heeft getest.

Laptopkarren

Op de testlaptop bleek alles te werken, dus is hij onlangs nog een stap verder gegaan. De school heeft een aantal ‘laptopkarren’. Dat zijn verrijdbare blokken met 20 laptops erop, die naar lokalen kunnen worden gereden en verbinding maken via het draadloze netwerk. Johan van Helleman heeft er drie in zijn beheer, en een daarvan heeft hij nu ingericht met Windows 7.

Volgens hem is zo’n laptopkar de ideale testomgeving. “Als er problemen zijn, dan rij ik hem bij mij naar binnen en ga ik het rustig oplossen”, zegt hij. Komende week zijn de eerste lessen met Windows 7, dus dat zal de stresstest zijn. Als die succesvol verloopt gaat hij verder met de andere twee karren. Die zal hij dan de komende twee weken migreren. Daarna is de rest van het pc-park aan de beurt.

Bij het installeren waren er weinig problemen. Het duurt alleen heel erg lang om printerdrivers uit de Active Directory over het netwerk te installeren. Maar als dat eenmaal is gebeurd, hoeft het niet nog een keer. Verder zijn er problemen met een paar 16-bits programma’s over het netwerk. Die worden niet heel veel gebruikt, en ze zijn zeker niet belangrijk voor de laptops. Maar dat probleem moet wel opgelost worden op andere machines. Of er moeten nieuwe programma’s komen.

Twee jaar

De volledige migratie van alle desktops zal zeker een paar jaar in beslag gaan nemen. Er staan nog veel oude pc’s, en die worden over een tweetal schooljaren heen uitgefaseerd. Als die vervangen worden, komt er direct Windows 7 op de desktop. De machines worden aangeschaft met Windows 7 erop, maar die default installatie zal niet worden gebruikt. Van Helleman gaat daar zijn eigen images overheen zetten, met behulp van Symantec Ghost. Daar verspreidt hij ook applicaties mee. “Ik kom tegenwoordig bijna niet meer uit mijn stoel”, zegt hij.

Windows Server 2008 R2

Van Helleman is verder nieuwsgierig naar hoe de beveiliging precies werkt in combinatie met Windows Server 2008 R2. Nu heeft hij Active Directory op Windows Server 2003, maar volgend jaar wil hij de server migreren naar 2008 R2. Dat werkt namelijk goed samen met Windows 7. Wat AD betreft zaten er al behoorlijk wat verschillen tussen Windows 2000 en Server 2003. Met 2008 R2 zal het nog weer anders zijn, zegt Van Helleman.

Hij kijkt uit naar bepaalde features. Zo moet R2 het mogelijk maken om applicaties uit te sluiten, zoals de command.exe. “Dat heb ik nu ook al flink dichtgebouwd”, zegt hij, “maar in R2 gaat dat nog beter.” Verder kun je eisen gaan stellen aan gastlaptops. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat er een door jou goedgekeurde virusscanner op moet staan. Als die niet aanwezig is, dan wordt de laptop uitgesloten van het netwerk, of hij kan in quarantaine op een netwerk met alleen internet. Je kunt ook alleen eigen specifieke applicaties toestaan, en Van Helleman weet uit ervaring dat dit nodig is. “Ik heb het al meermalen meegemaakt dat er veel troep binnenkwam met usb-sticks. En dan kwam niet eens van leerlingen, maar echt van docenten.”

De server gaat hij ook virtualiseren. Sowieso gaat hij die server eerst virtueel testen om te kijken hoe de beveiliging in zijn werk gaat. Als er problemen zijn kan hij Active Directory eerst in een 2003 modus draaien. Daarnaast wil hij de office applicaties over terminal service gaan aanbieden. Dan hoeft hij ze niet meer overal te installeren, wat heel veel scheelt in de grootte van zijn images.

Vrijwel probleemloos

Tot toe bevalt Windows 7 erg goed. Hij verwacht nog wat driverproblemen, omdat hij een aantal heel oude printers heeft staan. Maar als zoiets zich voordoet pakt hij gewoon de XP-drivers, en die werken meestal ook gewoon. Verder zijn er dus de 16-bits programma’s, maar dat zijn geen kritische applicaties. De kritische applicaties werken uitstekend. De software voor de graveermachine werkte zelfs beter dan onder XP. En als iets niet werkt, dan moet er iets nieuws worden gezocht. “Ik ben heel positief over Windows 7”, besluit Van Helleman

Heb je ook gemigreerd naar Windows 7 of ben je nog bezig, meld je migratie dan aan voor het Techworld Windows 7 Migratie Seminar!

Bron: Techworld