"We ontwikkelen een compleet nieuwe backend en frontend", vertelt teamleider Peter van Poppel. "Alles gaat op zijn kop met nieuwe techniek. Zo maken we MN gereed voor de toekomst." Jonge IT-ers die hier aan meewerken krijgen eerst een gedegen opleiding, zodat ze de uitdagingen aan kunnen.

Technical debt

De systemen van de pensioenuitvoerder zijn nu 10 tot 20 jaar oud en er zit intussen veel vervuiling in. "Vanwege tijdgebrek zijn er vaak korte termijnoplossingen gemaakt die er vervolgens in zijn blijven zitten. En vervolgens is weer voortgebouwd op deze shortcuts, waardoor we nu onvoldoende wendbaar zijn", vertelt Peter. "Dat gebeurt overal, het gebeurt heel veel en zal altijd wel blijven gebeuren, maar bij ons is er nu te veel 'technical debt' om door te blijven gaan." Daarnaast verandert de pensioenwereld snel doordat de regelingen anders worden, denk maar aan de verhoging van de pensioenleeftijd. "We moeten een systeem bouwen dat die veranderingen beter aan kan, zodat we in de toekomst geen shortcuts hoeven te nemen."

Die nieuwe enterprise architectuur krijgt vorm in het langlopende veranderproject 'MN 3.0'. Peter van Poppel benadrukt overigens dat het niet alleen een IT-project is, al ligt daar wel het zwaartepunt. Alle bedrijfssystemen, processen en structuren worden binnen MN 3.0 onder de loep genomen, maar ook bijvoorbeeld de organisatiecultuur. "We zijn in 2014 begonnen met het goed bekijken van de business en bepalen hoe we willen dat het werkt." Vervolgens zijn er twee teams begonnen met het opleveren van functionaliteit in een nieuwe Oracle stack, database en middleware. "We zijn een Oracle-huis", stelt Van Poppel. "En we hebben de ambitie om het beste Oracle-huis van Nederland te worden. Daar moet het opleidingstraject ook bij helpen."

Van database naar service

Dit jaar wordt er opgeschaald naar 8 a 10 agile ontwikkelteams die het IT-landschap in de komende 3 tot 4 jaar moeten herscheppen. De nieuwe technologie betekent vooral het omschrijven van database oriented naar service oriented, stelt Van Poppel. De systemen moeten ervoor zorgen dat mensen het pensioen krijgen waar ze recht op hebben, volgens de reglementen. Die regels staan nu op verschillende plekken in de code. En dat betekent dat als de regels veranderen, er op veel plaatsen code moet worden aangepast.

Dat is niet bepaald handig, maar tot nu toe was dat geen echt probleem omdat de regels vrij stabiel waren. Maar binnenkort gaan de regels ingrijpend veranderen als de pensioenleeftijd wordt opgeschroefd. Ook komen er dan allerlei overgangsregelingen, waardoor er veel variatie komt en alles dus veel ingewikkelder wordt. "Die aanpassingen wil je niet in de code doen, dat geeft veel te veel kans op fouten", stelt van Poppel.

Er wordt dan ook van een rule engine gebruik gemaakt. "Daarin leggen we op één plaats vast hoe de regels er uitzien, waarna die vanuit meerdere plekken in de code kunnen worden aangeroepen." En die rule engine wordt dan voortaan gevuld door de businessmedewerkers, niet meer door IT'ers. Formules vertalen naar IT vergroot namelijk alleen maar de kans op fouten. "Op deze manier wordt de IT gestroomlijnder en wendbaarder", stelt van Poppel. "De kunst is om een IT-structuur neer te zetten die zonder veel wijzigingen de wijzigingen in de business kan opvangen."

Opleiding

Het bouwen van een nieuw IT-landschap vergt veel mensen, en MN trekt dan ook jonge IT'ers aan. Voor hen is een uitgebreid en uitgebalanceerd programma bedacht waarin ze worden klaargestoomd voor alle uitdagingen die op ze liggen te wachten.

Eerst krijgen ze een tweedaagse MN-cursus, waarin ze het 'waarom' en 'wat' te horen krijgen over de nieuwe architectuur. Daarna krijgen ze een drie weken durende Oracle-cursus. Dat is een standaard training die samen met Oracle is ontworpen en bedacht. Daarop volgt een Agile-dag, waarop het werken binnen een team wordt toegelicht. "Wat de teams betreft volgen we keurig de richtlijnen voor agile", zegt Van Poppel. "De teams bestaan uit tien mensen. Vier uit de business, een ontwerper, drie ontwikkelaars, een tester en een scrummaster."

Na de basistraining gaan de cursisten weer twee dagen in op de richtlijnen en standaarden die MN gebruikt, dus op het 'hoe'. Van Poppel: "Hier komen ze te weten hoe we het aanpakken. Belangrijk is dat ze goed op het netvlies krijgen dat we services maken." Tot slot volgen nog twee dagen MN-lab, met praktijkopdrachten. "Die opdrachten ontwikkelen we zelf. Ze zijn bedoeld om mensen te laten inzien wat ze de afgelopen tijd allemaal hebben geleerd. En na die dag gaan ze gelijk aan de slag in de echte omgeving. De trainingen sluiten dus perfect aan op de praktijk, waar ze verder gecoacht worden door seniors."

Voor mensen die echt goed zijn is er nog een kers op de taart: de Oracle University. "Dat is niet voor iedereen, maar voor wie echt graag wil bestaat de mogelijkheid om een training in Amerika te volgen en daar een certificaat te halen", sluit Van Poppel af.

Kijk op Inhouse Day MN. Hier kun je je rechtstreeks aanmelden én meer informatie vinden over de vacature WO/HBO Starter Beta.