Deze houding zorgt ervoor dat de ruggen van de jongeren krom groeien en hun spieren verslappen. Orthopedisch chirurgen Piet van Loon en Ruud van Erve komen tot deze conclusie na een onderzoek onder bijna 250 scholieren in Deventer. Zij werken op dit moment aan een wetenschappelijke publicatie hierover en noemen de resultaten zorgwekkend.

Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat meer dan de helft van de onderzochte scholieren last heeft van spierverkortingen. "De resultaten maken ons duidelijk dat het niet goed gaat met de lichamelijke ontwikkeling van kinderen," zegt Van Loon tegen De Stentor.

Zwakke ouderen

Dit fenomeen bestaat al langer en werd vroeger "Gameboyrug" genoemd. De symptomen die bij deze ziekte horen komen overeen met de kromme ruggen die zij steeds vaker voorbij zien komen. Dat gaat in eerste instantie om kleine klachten als pijnen, moeheid en niet mee kunnen komen. "Maar zij worden zo de zwakke ouderen van later. Als we niets doen, zijn de problemen later niet te overzien," aldus Van Loon.

De artsen pleiten voor meer preventie en aandacht voor de lichaamshouding van kinderen.

Lees ook: Red je kinderen van een tablet-nek