Een onderzoek van Washington University wijst uit dat studenten als ze kunnen kiezen tussen papier en digitaal nog altijd voor het eerste kiezen, schrijft The Washington Post. Dat verraste de onderzoekers, omdat wordt aangenomen dat de generatie millennials (ongeveer Generatie Y) gewend is om stof digitaal op te nemen en daarom digitale content de voorkeur geniet.

Anders lezen

De oorzaak van die voorkeur is dat digitale content anders wordt geconsumeerd dan papier. Bij digitaal lezen mensen sneller scannend en ze zijn sneller afgeleid dan bij papieren teksten. Sterker nog, een onderzoeker die jarenlang studenten ondervroeg over wat ze juist niet fijn vinden aan het lezen van een tekst op papier haalt een tekenende reactie aan: "Het duurt langer, want ik lees nauwkeuriger."

Millennials lezen verder liever van papier omdat ze zeggen het verhaal beter te kunnen volgen. Ook maken mensen bij het lezen onbewust een structuur aan van de tekst en onthouden ze fysieke kenmerken van de pagina, waardoor ze later beter kunnen terugvinden waar iets stond. Bij digitaal lezen maken studenten deze mentale notities minder goed.