De strijd om Skype krijgt wederom een nieuwe wending met de tweede rechtszaak deze week van Niklas Zennström en Janus Friis. Eerder deze week richtten zij in de VS hun peilen op Skype en eBay, omdat die inbreuk zouden maken op de door Joltid aan eBay gelicenseerde p2p-technologie waarvan Skype afhankelijk is. Dit conflict speelt ook al langer voor de Britse rechter.

Volpi is intrigant

Nu valt Joost, waarvan Zennström en Friis ook de oprichters zijn, Mike Volpi aan. Volpi, tot voor kort topman van de videodienst, dook van de zomer plots op als partner bij Index Ventures, de belangrijkste investeerder in de verrassende overnamedeal van Skype begin september. Een groep investeerders legde toen maar liefst 1,9 miljard dollar op tafel voor 65 procent in Skype.

Maar aan de overname zit een vies luchtje, en dat luchtje heet Mike Volpi, stellen Zennström en co. Joost maakt namelijk gebruik van dezelfde Joltid p2p-software als Skype. En tijdens zijn periode als ceo heeft Volpi uitvoerig kennis genomen van die technologie, onder meer bij het ombouwen van Joost van desktopapplicatie tot webvideodienst.

Bedrijfsgeheimen gestolen

Deze bedrijfsgeheimen heeft Volpi simpelweg ontvreemd en misbruikt om Skype te kunnen kopen. Hij weet immers als geen ander, uitgezonderd Zennström en Friis zelf, hoe Joltid's software werkt én hoe die kan worden omzeild en vervangen. eBay tracht al enige tijd de Joltid-technologie in Skype te vervangen.

Zelfs giganten als Microsoft en Google wilden Skype van eBay kopen, maar schrokken terug voor het licentieconflict met Joltid. Alleen de groep investeerders niet. Waarom waren zij wel bereid de volle mep voor Skype te betalen? Omdat Volpi het geheim van p2p-smid Joltid kent, een geheim dat letterlijk miljarden waard is, aldus de aanklagers.

Volpi is derhalve schuldig aan 'schending van de geheimhoudingsplicht, verduistering van bedrijfsgeheimen, contractbreuk, misbruik van vertrouwen en 'civiele samenzwering', aldus de aanklacht, ingediend bij de rechtbank in Delaware.