In het handboek wordt onder meer uitgelegd wat een weblog is en hoe iemand zo'n internetdagboek kan opzetten. Verder worden tips gegeven hoe bijvoorbeeld gewerkt kan worden via een proxy-server.

Het doel van het handboek is om de internetcensuur te ondermijnen door anoniem verhalen te publiceren. "Webloggers die in landen wonen waar internet gecensureerd wordt, moeten voorzichtig of heel uitgekookt zijn", aldus het handboek.

"Op dit moment zitten nog 75 cyberdissidenten in Chinese gevangenissen omdat ze onafhankelijk nieuws op internet hebben gepubliceerd. De meeste van hen zitten een straf van meer dan tien jaar uit. Het is dus aan te raden om eerst uit te zoeken wat de regels in China zijn, voordat je er een weblog begint", zo schrijft Reporters Without Borders.

Aan het 46-pagina's tellende handboek hebben diverse internationale webloggers meegewerkt. Het is in vijf talen verkrijgbaar (Engels, Frans, Chinees, Arabisch en Perzisch) voor tien euro. Ook is het gratis als pdf-bestand te downloaden.