Google's JPEG-concurrent WebP ("weppy") begint voet aan de grond te krijgen. Het formaat is 26 procent compacter dan het populaire webafbeeldingsformaat. Webwereld plaatste in 2010 deze fotogalerij waarin PNG's en WebP's naast elkaar te zien zijn, zodat je het verschil kunt beoordelen. Netflix gebruikt WebP momenteel in zijn thumbnails, Facebook in zijn mobiele app en ook Tinder experimenteert met het afbeeldingsformaat.

Kansen op mobiel

De browsers die Google beheerst, Chrome en de standaardbrowser van Android, ondersteunen WebP, maar andere browsers niet. Microsoft heeft JPEG XR en browsermaker Mozilla houdt het nog even bij JPEG met zijn compressie-implementatie mozjpeg. Zoals altijd verloopt er achter de schermen een stammenstrijd tussen de nieuwe formaten.

GigaOM publiceert een lezenswaardig artikel met veel meer over het ontstaan van het formaat (het is per ongeluk onstaan toen Google met videocodecs aan het experimenteren sloeg) en waar we nu staan met WebP. Ook gaat het artikel in op een hoop praktische uitdagingen waar nieuwe afbeeldingsformaten, zoals WebP, tegenaan lopen en waarom WebP via mobiele browsers en CDN's terrein verovert ten opzichte van die andere standaarden.