Dat maken zowel Scott Guthrie, hoofd van de Microsoftdivisie die zich bezig houdt tools voor ASP.Net en Visual Studio, als John Resig, bedenker van jQuery en tegenwoordig evangelist van Mozilla, bekend op hun blogs. JQuery is een kleine library die de nadruk legt op de interactie tussen JavaScript en html en is een veelgebruikte bibliotheek om Ajax-omgevingen mee in elkaar te zetten.

"Wat jQuery zo aantrekkelijk maakt is voornamelijk dat het de mogelijkheid biedt om html-elementen te vinden en te manipuleren op een elegante (en effici├źnte) manier, zonder dat er veel code aan te pas komt", zo legt Guthrie de keuze van Microsoft uit. De 'selector', zoals Guthrie de betreffende API noemt, maat het volgens hem mogelijk om de ingekomen elementen uit zoekopdrachten snel van een commando te voorzien, en dat deze commando's aan elkaar kunnen worden gekoppeld

Visual Studio

Microsoft zal in ieder geval jQuery intellisense, voorbeelden en documentatie meeleveren met Visual Studio, en ook zal de gigant eigen widgets gaan bouwen die zijn aangepast om in een .NET-omgeving te passen. Op zijn blog heeft Scott Hanselman van de ontwikkelingsdivisie van Microsoft voorbeelden gegeven van hoe jQuery met ASP.net Ajax valt te integreren, en hoe het gebruikt kan worden met ADO.net data services (vroeger bekend als Astoria).

Redmond zal zelf geen grote wijzigingen gaan doorvoeren aan de library, al wil het wel met feedback komen over eventuele patches en verbeteringen. "We gaan de jQuery JavaScript-library verspreiden zoals hij is, zonder te rommelen aan de broncode die wordt gebruikt in de jQuery-branch", zo schrijft Guthrie. "De bestanden zullen onder de bestaande jQuary MIT-licentie blijven vallen." De library is met zijn dual license ook beschikbaar onder de GPL-licentie, welke Microsoft om voor de hand liggende redenen vermijdt.

John Resig laat in zijn blogpost weten enthousiast te zijn over de aankondiging van Microsoft. Daarnaast gaat hij in op Nokia als jQuery-partner. "Nokia wil jQuery gaan gebruiken om applicaties te ontwikkelen voor zijn runtime, gebaseerd op Webkit", zo schrijft Resig. Nokia en Microsoft komen met het gebruik van jQuery volgens Resig in dezelfde lijst als grote 'klanten' als Google, IBM en Intel.

De intellisense-ondersteuning zal ergens in de komende weken als download beschikbaar komen, zo maakt Guthrie bekend. Later dit jaar moet ook de productondersteuning door Microsoft van de grond komen. Bron: Techworld