Als je nog meer tekenen nodig had dat er een heel nieuw tijdperk is aangebroken bij Microsoft dan hier nog eentje: de JavaScript-engine ChackraCore gaat naar Linux en OS X/macOS. ChackraCore is het hoofdbestanddeel in de JS-engine Chakra die in zowel browser Edge als het Universal Windows Platform (UWP) wordt gebruikt.

Dus het bedrijf dat in de jaren 90 nog potdicht en doofstom was voor andere technologie├źn, ontwikkelt nu een JavaScript-browser en app-engine voor twee concurrerende besturingssystemen.

Node.js-implementatie

De aankondiging werd gedaan op NodeSummit, een conferentie over Node.js, en via een blogpost op de Windows-site. Voor de oningewijden: Node.js is een opensource, crossplatform runtime-omgeving die serverside wordt gebruikt voor webapplicaties die flink schaalbaar moeten zijn. Grote klanten zijn onder meer Microsoft, Google, Yahoo, GoDaddy, Groupon, IBM en LinkedIn - om er maar een paar te noemen.

Microsoft liet de eerste experimentele implementatie van ChakraCore's runtime en interpreter zien op x64 Linux en OS X 10.9, samen met een implementatie op Node.js met ChackraCore op een x64-Linuxsysteem met de naam Node-ChakraCore. Microsoft vertelde dat het Linux-testen vooral gebeurt op een Ubuntu 16.04-systeem, maar de ondersteuning moet soepel te gebruiken zijn op andere Linux-distributies.

Windows-dependency's

Het ligt voor de hand: met het gebruik van ChakraCore op Mac en Linux kunnen ontwikkelaars crossplatform-applicaties bouwen. Microsoft merkt daarbij wel op dat de JSRT-API's die ChakraCore gebruikt wel oorspronkelijk zijn ontworpen voor Windows, dus het is onvermijdelijk dat er enkele Windows-dependency's zijn. Een daarvan is UTF16-LE-codering voor strings, waar andere platforms mogelijk UTF8 hanteren. Het bedrijf werkt aan het verbeteren van de achterwaartse compatibiliteit.

Microsoft merkt op dat zowel ChakraCore als Node-ChakraCore soortgelijke ondersteuning hebben voor de meeste JavaScript-features op de meeste andere platforms. De crossplatform-implementatie ondersteunt JIT-compileren nog niet, maar het bedrijf is van plan om het toe te voegen tijdens het ontwikkelproces.

Toekomst ChakraCore

Het bedrijf zei dat het de ChakraCore-roadmap blijft bijwerken tijdens dat proces. Momenteel werkt het aan Intel-ondersteuning, maar er is niets gezegd over ARM of andere CPU's. Ook moeten ChakraCore-platforms meer gelijk worden getrokken tussen Windows en niet-Windows-systemen, zodat gebruikers dezelfde ervaring hebben op verschillende platforms.