Jubii, dat van oorsprong Deens is, is donderdag officieel in Nederland van start gegaan. In februari dit jaar ging Jubii al van start in de Verenigde Staten. Inmiddels is het bedrijf ook actief in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Jubii biedt in een web 2.0-omgeving diensten zoals webmail, chat, voip, dating en online opslag van bestanden en foto's.

Gebruikers die zich tijdens de bètaperiode inschrijven, krijgen in totaal 10 GB ruimte tot hun beschikking. Wie zich registreert nadat de dienst uit de bètafase is, krijgt nog slechts 4 GB gratis. Vermoedelijk zal Jubii in Nederland eind augustus uit de bètafase worden gehaald. Eventuele extra opslagcapaciteit of uitgebreidere mogelijkheden zijn dan tegen betaling verkrijgbaar.

Jubii, dat in het Deens zoiets betekent als 'joepie!', is gebaseerd op de gedachte dat alle diensten en contacten bij elkaar worden samengebracht. Voor het gebruik van de dienst hoeft geen software geïnstalleerd te worden. "De online diensten geven je wel het gevoel alsof je in een programma werkt", legt executive vice-president Jan Wergin van Jubii uit. "Zo werkt bijvoorbeeld de functie drag 'n drop gewoon."

Jubii werkt met de browsers Internet Explorer 6 en 7 en Firefox. Ondersteuning voor Apple Safari wordt binnenkort verwacht, aldus Wergin.

Delen

Gebruikers van Jubii kunnen met hun account onder meer mailen, chatten, bellen via voip, bestanden en foto's uploaden en delen met anderen, een eigen webpagina opzetten en op zoek gaan naar een partner. Jubii vervangt hiermee onder meer de diensten Lycos Tripod, [email protected] en Lycos Chat.

Overigens stelt Jubii wel grenzen aan het delen van bestanden. "Zo is het delen van mp3-bestanden geblokkeerd, net als het delen van zip-bestanden", vertelt Wergin. Videobestanden kunnen wel gedeeld worden.

Jubii zal voor 80 procent zijn inkomsten halen uit advertenties die rond enkele diensten staan. Voor de rest moet de omzet komen uit sponsorcontracten en premium-diensten, vertelt Wergin.

Zo werkt het gebruik van voip met zogeheten credits (soort beltegoed, red.). Gebruikers kunnen credits kopen waarmee ze - met hun eigen vaste telefoon - met alle vaste en mobiele nummers kunnen bellen. Voor de afhandeling van de tarieven heeft het bedrijf afspraken gemaakt met partijen zoals KPN. Overigens kost het bellen tussen Jubii-gebruikers onderling ook geld.

Sms

In de herfst wordt het versturen van sms-berichten voor gebruikers ook mogelijk. Dit wordt echter een premium-dienst waarvoor betaald moet worden. Hoeveel het versturen van sms'jes gaat kosten, is nog niet bekend, aldus Wergin.

Overigens ontkent Wergin dat Jubii langzaam Lycos Europe zal gaan vervangen. "Lycos blijft altijd de zoekmachine en de portal waarvoor Jubii de diensten levert."