De allereerste versie van Ubuntu was 4.10. Het versienummer slaat op het jaar en de maand, dus oktober 2004. De distro krijgt altijd een kleurrijke bijnaam in de vorm van een dierennaam met een allitererend bijvoeglijk naamwoord. De eerste versie kreeg de naam Warty Warthog.

Hieronder zie je de Long Term Support-versies en de debuuteditie van de Linux-distro. De eerste LTS was 6.06 (Dapper Drake). En ja, dat had 6.04 moeten zijn volgens het releaseschema van Canonical, maar de eerste LTS liep vertraging op. Nieuw in 2006 was dat mensen die Ubuntu startten vanaf de cd konden kiezen tussen de Live-omgeving of installatie.

Wubi en Gimp

Een nieuwe feature van de tweede LTS (Hardy Heron) was de bittorrent-client Transmission. Ook nieuw in 8.04 was de Windows based Ubuntu Installer (WUBI). Met die software is herpartionering of het gebruiken van een aparte bootloader niet meer nodig en kun je Windows gewoon naast Ubuntu gebruiken.

Lucid Lynx (10.04) had betere support voor propriëtaire drivers van Nvidia en beeldbewerkingssoftware Gimp verdween uit de installatie. Ook werd de visuele stijl op de kop gegooid: de aardetonen werden vervangen voor het paarsige beeld dat we vandaag de dag nog kennen.

Unity en Amazon

Precise Pangolin introduceerde twee jaar later Unity bij het publiek dat enkel nieuwe LTS'en installeert. De standaardschil Unity maakte in 2010 zijn debuut en is voor het eerst in de LTS opgenomen in versie 12.04. Die schil moet straks op alle Ubuntu-apparaten terugkomen. Canonical heeft namelijk nog altijd grootste plannen met integratie van alle (mobiele) apparaten op één platform.

De recentste LTS, Trusty Tahr, heeft veel verbeteringen, maar valt misschien vooral op door de opname van de verfoeide lokale zoekoptie, waarbij default App Lens-zoekopdrachten, bestanden die je opent en andere activiteiten die je via de Dash uitvoert, worden doorgespeeld aan Amazon. Zet die feature dus vooral even uit bij de instellingen.