Kazaa, internationaal gezien een van de grootste aanbieders van peer-to-peer netwerken, vindt dat de muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra misbruik maakt van haar monopolie op de muziekmarkt. Het internetbedrijf uit Amsterdam probeert naar eigen zeggen nu al ruim een jaar afspraken te maken over muziekgebruik op internet.

Tot eind vorige week lag het sluiten van een overeenkomst met Buma/Stemra binnen afzienbare tijd in het verschiet, zo stelt KaZaA in een persverklaring. Beide partijen hadden – 'op wat punten en komma's na' - overeenstemming bereikt, zo zegt Wanda van Kerkhoven, advocaat van KaZaA.

Hierin kwam volgens KaZaA plotseling verandering toen KaZaA in de Verenigde Staten werd aangeklaagd door de RIAA, de brancheorganisatie van de platenmaatschappijen. Als gevolg van de rechtszaak heeft Buma/Stemra de contacten met KaZaA opeens beëindigd, zo stelt Van Kerkhoven.

Hoewel Buma/Stemra zelf geen rechtstreekse relatie heeft aangegeven tussen het beeindiging van de contacten met KaZaA en de rechtszaak die door de RIAA is aangespannen, noemt Van Kerkhoven het 'geen toeval' dat Buma/Stemra plotseling niets meer wil weten van afspraken.

'Dolksteek'

Niklas Zennström, CEO van Kazaa, zegt in een verklaring: "Dit is echt een dolksteek in onze rug. We waren ervan overtuigd dat de deal met Buma/Stemra rond was. Ze proberen nu op oneigenlijke gronden onder de gemaakte afspraken vandaan te komen."

KaZaA stapt nu zelf naar de rechter. Het bedrijf is van mening dat Buma/Stemra de introductie frustreert van een dienst die schrijvers en componisten een vergoeding wil geven voor het gebruik van hun muziek. Door haar plotselinge weigering de afspraken met Kazaa te formaliseren, maakt Buma/Stemra volgens Kazaa misbruik van haar monopolie op de muziekmarkt. "De collectieve rechtenorganisatie criminaliseert bovendien de negen miljoen gebruikers van de muziekdienst", zo stelt Kazaa.

Zennström: "Op dit moment ontvangen muzikanten geen vergoeding voor het gebruik van hun muziek op internet. Wij willen daar verandering in brengen. Maar ironisch genoeg wil de organisatie die muziekmakers vertegenwoordigt daar niet aan meewerken. Het is puur machtsmisbruik."

Kazaa wil via de rechter gedaan krijgen dat Buma/Stemra de gemaakte afspraken nakomt.

Buma/Stemra zegt in een reactie geen mededelingen te doen over onderhandelingen met muziekgebruikers. "Tot op heden hebben wij op goede gronden geen licentie aan Kazaa verleend. Wij begrijpen uit het recente persbericht van Kazaa, dat Kazaa onze positie wenst aan te vechten." Buma/Stemra zegt een rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.