De jury in de rechtszaak Motorola-Microsoft is gister in beraad gegaan en kwam daarbij snel tot een oordeel. De beslissing viel in het voordeel van Microsoft, dat door Motorola is geconfronteerd met onredelijke eisen voor een patentvergoeding. De acht juryleden bevestigen daarmee de verdediging die de Windows-maker heeft gevoerd.

Motorola: Microsoft wilde wraak voor Windows Mobile

Motorola probeerde die argumentatie te pareren met de stelling dat Microsoft er op uit was om de Amerikaanse smartphonemaker kapot te krijgen. Dit uit wraak voor Motorola's overstap van Windows Mobile naar Google's Android. Bovendien, zo stelden Motorola's advocaten, was de gevraagde licentievergoeding voor essentiële patenten slechts een openingsbod.

Het gaat echter om patenten die onder zogeheten FRAND-voorwaarden (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory) vallen. Dat betekent dat het om technologie gaat die essentieel is voor standaarden en dat de octrooihouder licenties erop eerlijk moet verstrekken onder redelijke voorwaarden. In de rechtszaak tegen Microsoft is nu officieel bepaald dat Motorola zich niet aan zijn FRAND-beloftes heeft gehouden.

Wat is FRAND en wat betekent dat in de praktijk voor patenten, licenties én rechtszaken?

Deze uitleg maakt dat duidelijk.

Duitsland uitgejaagd door patentoorlog

De jury van het hof in Seattle had slechts drie uur nodig om tot die conclusie te komen, meldt de lokale krant Seattle Times. Hierbij werd ook gelijk een schadevergoeding bepaald: Microsoft krijgt 15 miljoen dollar van Motorola. Dat is ongeveer de helft van wat de softwaremaker had geëist.

Het winnende bedrijf eist een schadevergoeding van 29 miljoen dollar. Daarvan is 6 miljoen voor de advocatenkosten en het restant voor het verplaatsen van een Duits distributiecentrum naar Nederland. Motorola had namelijk in Duitsland een overwinning geboekt op basis van enkele van de patenten in kwestie.

Android-overstap en Google-overname

Motorola zegt in beroep te gaan. De smartphonemaker is in de zomer van 2011 opgekocht door Android-maker Google. Het patentconflict met Microsoft stamt van zeker een jaar vóór die overname. In oktober 2010 kwam Motorola met de eis voor patentvergoeding waar vervolgens een rechtsgang over is gepleegd.

Microsoft weigerde namelijk 2,25 procent te betalen van de verkoopprijs die geldt voor elke Xbox-gameconsole en Windows-licentie die het verkoopt. Dat zou namelijk neerkomen op een betaling van 4 miljard dollar per jaar. Microsoft argumenteerde dat een patentlicentie niet kan gelden voor het totale product waarin een gepatenteerde technologie slechts een onderdeel is. Het bedrijf stelde dat een vergoeding van 1,2 miljoen per jaar veel redelijker zou zijn.

'Doelbewust, aansturen op verkoopverbod'

De rechter heeft na de eerste ronde van deze zaak bepaald wat volgens hem redelijke royalty's zijn. Dat zou neerkomen op een totaalbedrag van 1,8 miljoen dollar per jaar. De veel hogere eis van Motorola was volgens de Xbox- en Windows-maker een doelbewuste tactiek om tot een juridische aanvaring te komen. De voormalige Windows Mobile-partner was uit op import- en verkoopverboden voor kernproducten van Microsoft, aldus die firma.

Motorola argumenteerde dat de aanvankelijke vergoedingsvraag 'slechts een velletje papier" was. Advocaten van Microsoft pareerden dat met de stelling dat een losgeldbrief ook 'slechts een velletje papier' is. Na de eerste ronde van november en de zojuist afgesloten ronde voor de jury volgt naar verwachting volgende week de definitieve uitspraak.