De 44-jarige open-sourceprogrammeur stond terecht voor de moord op zijn ex-vrouw, die op 3 september 2006 spoorloos verdween. De politie had geen directe aanwijzigingen en moest bij het onderzoek afgaan op indirect bewijs. Omdat het paar in een moeizame scheiding lag, richtte het onderzoek zich al snel op Reiser.

Reiser heeft altijd volgehouden niets met de zaak te maken te hebben en beschuldigde zijn ex-echtgenote ervan terug naar Rusland te zijn gevlucht. Reiser had de schijn echter tegen zich: zijn zoon en een buurman hebben hem in die periode met een grote zak zien sjouwen. Reiser had ook geen verklaring voor het feit dat hij twee stoelen uit zijn auto had gesloopt, of waarom er in zijn auto een tweetal boeken over moord werden gevonden.

Geek-verdediging

Bij gebrek aan fysiek bewijs, voerde Reisers advocaat de verdediging op de persoon van Reiser. Zo bleek hij bijvoorbeeld vaak in de auto te overnachten, waren de boeken pas na de verdwijning gekocht en is het niet vreemd dat een nerd 's nachts met grote objecten zeult. Die aanpak kreeg in de Amerikaanse media de naam "Geek defense".

Ook had de verdediging wel een mening over wat er wel gebeurd was. Nina had een relatie met de beste vriend van Reisfer, die later zelf diverse moorden heeft bekend.

Reiser had zijn vrouw ontmoet in St. Petersburg. Het echtpaar scheidde na een huwelijk van vijf jaar, vlak nadat zij het Amerikaans staatsburgerschap had verworven. Na de scheiding bleek zij tonnen van het bedrijf van Reiser te hebben gestolen en grote schulden te hebben gemaakt. Reiser vermoedt dat ze terug is gegaan naar Rusland.

Voor de jury was het verhaal weinig overtuigend. Reiser heeft zelf ook besloten te getuigen en was maarliefst 11 dagen aan het woord. Tijdens het proces heeft hij meerdere aanvaringen met de rechter gehad en geprobeerd zijn advocaat te ontslaan.

Namesys en Reiserfs

Omdat de open-sourceontwikkelaar voorlopig niet op vrije voeten zal komen, betekent dit vrijwel zeker het einde van het bestandssysteem Reiserfs. Het ooit relatief populaire systeem is inmiddels een stille dood gestorven. Het project zelf ligt stil en Linux-distributies die het gebruikten, zoals Novells Suse Linux, hebben de technologie inmiddels vervangen.

Een rechter zal later het een strafmaat vasttellen. Volgens de Californische regels zal hij een gevangenisstraf van 25 jaar tot levenslang krijgen.