De tweede grote rechtszaak tussen Apple en Samsung gaat van start, en daarvoor is een jury nodig. Om partijdigheid te voorkomen werden 130 kandidaten ondervraagd naar hun connecties, belangen, mening over patenten, aandelenbezit en smartphone.

Mobiele voorkeur doorgelicht

Van de 130 bleven er al snel 26 over, uiteindelijk bestaat de jury uit 10 leden. Als het devicebezit invloed heeft op de opvattingen van juryleden, dan is Samsung de klos, want bij de potentiële juryleden was Motorola populairder dan Samsung onder de Androids. Verschillende kandidaten meldden dat zij alleen maar Apple-apparaten hadden. Anderen hadden nog een ouderwetse clamshell-telefoon, en één had helemaal geen mobiel.

Slechts één van de overgebleven 26 kandidaat-juryleden heeft een BlackBerry, gekregen van zijn werkgever. En, erkende hij met gevoel voor ironie, hij zou juist vandaag een nieuwe iPhone hebben gekregen als hij niet naar de rechtbank was geroepen, meldt de IDG Nieuwsdienst.

Vorige juryman omstreden

Bij de eerste rechtszaak, door Apple glansrijk gewonnen, kwam de jury-voorman in opspraak, omdat hij zelf vroeger bij een patentrechtszaak betrokken was en een verkeerde interpretatie van design patenten aan de rest van de jury had opgedrongen.

De tweede rechtszaak zal naar verwachting nog enkele weken in beslag nemen.Een jurykandidaat die flink in de Apple-aandelen zat, kwam de selectie logischerwijs niet door: