Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag een maatregelen voorgesteld tegen de concurrentiebeperking door Apple op de e-bookmarkt. Vorige maand oordeelde de rechter al dat Apple illegale prijsafspraken rond e-books had gemaakt, waarbij diverse grote uitgevers beloofden e-books elders niet goedkoper aan te bieden.

Justitie stelt nu voor dat Apple concurrerende e-bookverkopers als Amazon en Barnes & Noble de komende twee jaar toestaat om in hun iOS-apps te linken naar hun e-bookwinkels zonder dat ze hiervoor commissie aan Apple hoeven te betalen. Momenteel vraagt Apple 30 procent van de inkomsten uit verkoop van content vanuit apps in zijn App Store. De huidige e-bookapps van onder meer B&N en Amazon bevatten geen verwijzingen naar de externe e-bookwinkels.

Ook andere soorten content

Ook moet Apple van het ministerie van Justitie zijn overeenkomsten met grote uitgevers beeindigen en mag de komende vijf jaar geen nieuwe distributiedeals rond e-books sluiten. Apple moet van Justitie ook afzien van overeenkomsten met andere aanbieders van muziek, films, tv-shows en boeken die de prijzen zouden opdrijven. Apple moet verder een externe toezichthouder aanstellen die erop moet toezien dat het antitrust-beleid goed wordt uitgevoerd.

De voorgestelde maatregelen door Justitie zijn geen verrassing. Doel van het ministerie was al om Apple te weerhouden van het moedwillig opdrijven van e-bookprijzen. Van de prijsafspraken zouden consumenten de dupe zijn geworden, doordat ze niet kunnen kiezen voor de goedkoopste e-books.

'Einde vrije markt'

Apple noemde de nadelige uitspraak in de e-bookkartelzaak vorige maand 'een gevaarlijk precedent' voor bedrijven die nieuwe markten ontdekken. Volgens Apple is het vonnis een veroordeling van gewone onderhandelingen van bedrijven die nieuwe markten betreden.

Apple stelt niets te weten van het onderlinge telefonisch contact dat de uitgevers destijds hadden, alsmede de etentjes die zij samen belegden. Apple's advocaat wees in de zaak op de toegevoegde waarde van Apple en zijn iBookstore, die voor populariteit van e-books heeft gezorgd. Volgens Apple is de markt er door de prijsstijgingen juist op vooruitgegaan sinds Apple's komst.

Schadeclaims

De rechter moet nog beslissen of er sprake is van samenzwering of niet. Justitie zal in eerste instantie nog geen schadevergoeding eisen, alleen de genoemde maatregelen. Als Justitie wint, volgt er een tweede rechtszaak die zich wel op schadeclaims richt.