Het ministerie verzekert dat de ophef over mogelijk nieuwe heffingen totaal overbodig is, omdat de fout die is gemaakt in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) met terugwerkende kracht wordt hersteld. Daarmee heeft de ministerraad afgelopen vrijdag ingestemd, zo bevestigt een woordvoerder van Justitie tegenover Webwereld.

"Er zat een technisch gebrek in de AMvB. Er werd terugwerkende kracht verleend aan een bepaling die per 1 januari 2009 al was vervallen. Daardoor zou er geen lijst meer bestaan met voorwerpen en heffingen, terwijl die er wel is", verklaart de zegsman.

Bevriezing blijft gelden

"Maar de bedoeling van de wetgever is duidelijk, en een reparatie-AMvB is onderweg. Nieuwe heffingen zijn dus niet aan de orde. Want die worden achterhaald door de nieuwe AMvB die in juni wordt gepubliceerd en met terugwerkende kracht per 1 januari 2009 geldt."

Volgens Justitie is opnieuw onderhandelen over heffingen, zoals Stichting de Thuiskopie aangaf te willen doen, 'zinloos'. Er is feitelijk niks veranderd en de bevriezing van het heffingenstelsel is dus gewoon verlengd, benadrukt de woordvoerder.

Theoretisch

Stichting de Thuiskopie stelt in een reactie dat de mogelijkheid voor nieuwe heffingen sowieso vooral theoretisch was. Maar ook die is nu verdampt, erkent de organisatie. "Als Justitie dit zo zegt dan is de constatering dat die AMvB met terugwerkende kracht weer levend en blijft de situatie gelijk", aldus de zegsvrouw van Thuiskopie.