Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) installeerde terminalemulatiesoftware van het Amerikaanse Attachmate op bijna 1600 werkplekken, terwijl de licentie 750 plekken toestaat. De softwareleverancier eist daarom 1,7 miljoen euro aan licentiegeld van het CJIB. Het incassobureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat er aan de licentievoorwaarden is voldaan en eist een uitspraak met die strekking van de rechter.

Flexplekken hebben licentie

Volgens het CJIB gaat het om flexibele werkplekken en maken er niet meer dan 750 werknemers gebruik van de software in roaming profiles. Volgens software-ontwikkelaar Attachmate is de licentie die roaming profiles toestaat niet van toepassing. Zo stelt het bedrijf dat dit alleen kan bij aangepaste licenties en niet bij de standaardlicentie van het CJIB.

De rechtbank wijst het gros van de claims van Attachmate af. Zo vindt het bedrijf onder meer dat het CJIB al sinds 2002 in gebreke is gebleven, maar dat is volgens de rechtbank sowieso niet het geval. Vóór de migratie naar Windows Server 2003 voldeed de organisatie volgens de rechtbank in elk geval aan zijn verplichtingen.

EULA en migratie

Maar de softwaremigratie blijft een heikel punt. De EULA van de gebruikte versie van de terminalsoftware verwijst expliciet naar Windows 2000 en Windows NT. In 2008 migreerde het CJIB naar Windows Server 2003 en Attachmate stelt dat de oude EULA daarop niet van toepassing is. Het CJIB had volgens het bedrijf moeten upgraden naar een nieuwe licentie met gewijzigde voorwaarden.

Maar het CJIB vindt dat onzin en stelt dat de Windows-versies in de EULA enkel als voorbeeld worden aangehaald. Bovendien waren er op het moment dat de EULA werd overeengekomen nog geen andere Windows-serverversies beschikbaar. Ook is het nogal ongebruikelijk dat door een upgrade naar een ander besturingssysteem de licenties van applicaties opeens ongeldig zijn.

Licentievoorwaarden Washington

Omdat de licentievoorwaarden onder het recht van de staat Washington zijn opgesteld, heeft de rechtbank meer informatie nodig over wat precies de verwachtingen en verplichtingen zijn onder dat recht. De rechtbank vraagt het Internationaal Juridisch Instituut om advies en houdt de zaak in de tussentijd aan.