Attachmate kondigde dit najaar aan dat het Novell wil kopen kopen. Voordat die overname geheel rond is, verkoopt Novell 882 patenten aan een haastig opgericht consortium met naast Microsoft ook Apple, EMC en Oracle als leden. Het is nog steeds niet geheel bekend om welke patenten het precies gaat en daar doet het Amerikaanse ministerie van Justitie nu onderzoek naar, schrijft de New York Post.

Er is voor de tweede maal aan Novell het verzoek gedaan enkele vragen te beantwoorden in dat onderzoek. Volgens de krant, die zich baseert op anonieme bronnen, moet Novell binnen enkele dagen antwoord geven. Na het ontvangen van die antwoorden zal Justitie binnen een maand beslissen of het verdere stappen gaat ondernemen.

Microsoft wil grip op Linux

Een van de zorgen die Justitie heeft is dat Microsoft mogelijk enkele van de patenten gaat gebruiken om meer grip te krijgen op de Linux-markt om daarin bijvoorbeeld Red Hat, de grootste Linux-leverancier ter wereld, dwars te gaan zitten. Vorig jaar sloot Amazon al met Microsoft een overeenkomst waarin staat dat het Linux mag gebruiken zonder lastig te worden gevallen met patentclaims door Microsoft.

Onder meer grote rivaal Google heeft vraagtekens gezet bij de eerdere patentclaims van Microsoft op Linux en heeft ook flink gemopperd over de patentdeal die Microsoft met Novell heeft gesloten. Google gebruikt Linux onder meer voor Android. HTC, dat het flink moet hebben van Android, heeft al een deal gesloten met Microsoft om niet lastig te worden gevallen met allerlei claims.