Hoewel beide partijen hun plannen vooraf hebben aangekondigd bij justitie, is daar nu toch angst ontstaan dat de samenwerking de mededingingsregels overtreedt, meldt Ars technica.

Overeenkomst met Google

Een aantal weken geleden sloot Yahoo een kleine en tijdelijke overeenkomst met Google om Google ads te plaatsen op een aantal resultaatpagina's van Yahoo's zoekmachine. De test zou slechts een paar weken duren, waarbij de advertenties op slechts drie procent van Yahoo's pagina's te zien zouden zijn.

De test moest aantonen dat de zoekresultaten van Yahoo veel hoger moeten worden gewaardeerd dan Microsoft op dit moment doet door middel van zijn vijandig overnamebod. Slechts twee weken na de start van test lieten bronnen weten dat beide partijen zeer tevreden waren met de resultaten en de samenwerking hopen uit te kunnen breiden.

Volgens analisten bleek de zet zelfs zo succesvol dat Yahoo zijn cashflow met 25 procent zou zien toenemen dit jaar, wanneer zij al zijn advertenties zou outsourcen aan Google.

Telefoongesprek tussen Google en Yahoo

Justitie heeft nog geen officiële mededelingen over het onderzoek gedaan en laat alleen weten dat het op de hoogte is van de samenwerking. Een anonieme bron heeft echter laten weten dat de deal wordt onderzocht, vanwege een telefoongesprek tussen Google ceo Eric Schmidt en Yahoo ceo Jerry Yang.

In dit telefoongesprek zou Schmidt zijn hulp hebben aangeboden bij het afwenden van de dreigende overname door Microsoft. Een andere bron vertelt dat de autoriteiten zich zorgen maakt over een mogelijk permanente samenwerking tussen de twee bedrijven.

Microsoft niet blij

Microsoft zal evenmin blij zijn met de samenwerking tussen de twee bedrijven, omdat deze uitsluitend bedoeld lijkt om de overname tegen te houden.

Wanneer Yahoo's aandeelhouders bovendien inzien dat de winst hoger zou kunnen zijn bij een samenwerking met Google, zullen zij minder belangstelling hebben voor het Microsoftbod.

Deze speculaties hebben echter alleen waarde wanneer het onderzoek de samenwerking tussen Yahoo en Google toestaat.