Providers krijgen van de overheid een vergoeding van 13,13 euro per internettap. Het plaatsen van een tap kost volgens de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) echter zo'n 1.300 euro. Volgens de isp's is het haast onmogelijk om de gemaakte kosten, die officieel wel declarabel zijn, terug te krijgen van de overheid.

Demissionair minister Ernst Hirch Ballin van Justitie schrijft echter aan de Tweede Kamer dat de regeling wettelijk is vastgelegd en dat die een "rechtvaardige vergoedingsstructuur biedt". Elke aanbieder krijgt volgens de minister onder bepaalde voorwaarden de gemaakte personele en administratieve kosten wel degelijk vergoed.

Hij reageert op Kamervragen gesteld door de SP en Groen Links naar aanleiding van een publicatie van Webwereld. Daarin hebben de providers hun woede geuit over de in hun ogen oneerlijke verdeling van de taplasten.

'Wel vergoed'

In het geval van de 80 providers die zich hebben aangesloten bij de NBIP worden volgens het ministerie ook de kosten vergoed die de organisatie in rekening brengt voor het zetten van een tap bij die kleinere providers. "Gemiddeld bedraagt dat ca. € 500,- per tap", aldus Hirsch Ballin. De huidige regeling houdt wat hem betreft stand. "Aanvullende maatregelen acht ik niet noodzakelijk."

De voorzitter van de NBIP, Alex Bik, laat in een korte reactie aan Webwereld weten dat providers nog steeds problemen hebben met het declareren van de taplasten bij de overheid. "Er wordt gewoon niet betaald." De organisatie wil graag dat er verandering komt in de huidige regeling en stuurt daarom aan op een kostenregeling.

Geen contact meer

De NBIP heeft voorgesteld om een service level agreement (SLA) met de overheid te sluiten zodat de kwaliteit van de taps wordt gegarandeerd. De stichting wil dan met de overheid een directe kostenregeling treffen, waardoor de NBIP de kosten voor het plaatsen van taps niet meer hoeft te factureren aan de deelnemende providers. De overheid zou hier welwillend tegenover staan. Het ziet er echter niet naar uit dat er binnen afzienbare tijd iets verandert: "We hebben al een tijd geen contact meer gehad met Justitie", aldus Bik.