Justitie in ons land vraagt Google zelden om de identiteit van een gebruiker te onthullen. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Transparancy Report van het zoekbedrijf waarin Google aangeeft hoe vaak de zoekreus data verwijdert na overheidsverzoeken.

Interesse in gebruikersgegegevens

Een nieuw onderdeel van het rapport is dat Google ook vertelt hoe vaak gebruikersgegevens worden opgevraagd. In de tweede helft van vorig jaar vroeg justitie de gebruikersinformatie van 49 accounts op.

Samen met Canada is dit het laagste aantal verzoeken dat wordt ingediend. In 59 procent van de gevallen ging Google (gedeeltelijk) akkoord. Wat er precies wordt gedeeld met de overheid, hangt volgens het zoekbedrijf af van de aanvraag.

Google meldt wel een groei van het aantal gevallen dat justitie in het kader van strafrechtelijk onderzoek gebruikersgegevens opvraagt. “Deze stijging is geen verrassing, omdat we elk jaar meer producten en diensten aanbieden en we een groter aantal gebruikers hebben", aldus Google.

Verwijderen zonder dwangbevel

De redenen voor de aanvragen om filmpjes of blogposts te verwijderen lopen uiteen. Er is 13 keer een verzoek gedaan om materiaal te verwijderen vanwege privacy- en veiligheidsredenen. In een aantal gevallen was daar een dwangbevel voor. In de tweede helft van 2011 vroeg de Nederlandse overheid Google niet één keer om materiaal te verwijderen van een van zijn diensten.

Eén keer kreeg Google het verzoek om een filmpje met pornografische inhoud te verwijderen. Daar hoefde geen rechter aan te pas komen. Google behoudt zich het recht voor filmpjes te verwijderen van YouTube als ze niet voldoen aan de eigen richtlijnen.

De Braziliaanse overheid is kampioen in verwijderingsverzoeken. Het Zuid-Amerikaanse land vroeg Google in de tweede helft van 2011 in totaal 128 keer iets te wissen. In 69 procent van de gevallen werd dat ook daadwerkelijk gedaan.