In zijn verdediging stelt Apple dat het Amerikaanse ministerie van Justitie probeert een samenzwering te reverse-engineeren. Die term is typisch voor de it-industrie en betreft het achteraf uitvogelen hoe iets werkt zónder daarbij de inwendige werking van het onderwerp echt te bekijken. De hele industrie van pc-compatibele klooncomputers is ooit ontstaan door reverse engineeren van IBM's BIOS-chip (Basic Input/Output System).

'Bemiddelaar'

Die aanpak kan een werkend of kloppend resultaat opleveren, maar dat is volgens het aangeklaagde Apple niet het geval in de gisteren begonnen antitrustzaak in de Verenigde Staten. CEO Tim Cook heeft de kwestie al bizar genoemd in zijn interview vorige week op de D11-conferentie van techblog AllThingsD. Apple's advocaat Orin Snyder gebruikt die omschrijving ook, meldt die site nu.

Justitie is de eerste zittingsdag begonnen met het afschilderen van Apple als cruciale aanjager van en bemiddelaar in de afspraken over e-bookprijzen. De maker van de iPad zou de grote uitgeverijen in de VS ertoe hebben aangezet prijzen voor e-books op één lijn te krijgen én daarbij gelijk te verhogen. CEO David Shanks van uitgeverij Penguin heeft gesteld dat Apple de tussenpartij was voor de meewerkende uitgevers. Die bevestiging van de antitrustaanklacht tegen Apple komt naar voren in paperassen die Justitie heeft ingediend bij de rechtbank, meldt techblog The Verge.

Uitspraken van Steve Jobs

Verder halen de aanklagers van Justitie uitspraken van toenmalig Apple-CEO Steve Jobs aan over e-bookprijzen in vergelijking met concurrent Amazon. Jobs heeft kort na de onthulling van de eerste iPad (begin 2010) gesteld dat die prijzen niet hoger zouden zijn dan die van de concurrent, ondanks het toen bestaande verschil van 3 tot 5 dollar. De verzekering dat de prijzen gelijk zouden zijn, of worden, verraadt volgens Justitie de samenzwering tussen Apple en de uitgeverijen.

Die andere leden van het vermeende e-bookkartel hebben al geschikt met Justitie. Alleen Apple weigert te zwichten. "We gaan niet iets ondertekenen dat zegt dat we iets gedaan hebben wat we niet hebben gedaan. Dus gaan we dit aanvechten", heeft CEO Tim Cook al publiekelijk verklaard. De Amerikaanse e-bookmarkt heeft volgens de Association of American Publishers een omzet van 1,54 miljard dollar gedraaid.

'De hele zaak is fictie'

Apple's advocaat Snyder stelt dat de zaak van Justitie is gebouwd op losse, zorgvuldig gekozen quotes en brokjes documentatie. Dit 'bewijs' houdt volgens hem geen stand als het wordt beschouwd in de bredere context van de nieuwe e-bookmarkt die bol staat van de spanningen tussen uitgevers en e-bookgigant Amazon. Volgens hem is de hele antitrustzaak dus "fictie" en probeert de Amerikaanse overheid een samenzwering te bakken van een gewoon markteffect.

Justitie zet zijn zaak tegen Apple uiteen in een presentatie van 81 slides:

U.S. v. Apple Et Al Opening Slides

Via: 9to5Mac.com.