Google klaagde begin deze maand over de zoekfunctie in de nieuwe browser Internet Explorer 7. Mensen die gebruikmaken van deze zoekknop gaan standaard naar een pagina van MSN Search. Volgens Google krijgt Microsoft daardoor een oneerlijk voordeel in vergelijking met de concurrentie.

Het bedrijf klaagde over deze functie bij de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Deze laatste heeft nu geoordeeld dat de functie niet in strijd is met de antitrustwetgeving. De standaardinstellingen zijn heel makkelijk te veranderen, concludeert het ministerie volgens Cnet.

De testversie van de nieuwe Microsoft-browser is al openbaar. De eindversie wordt deze zomer verwacht en zal worden meegeleverd met het nieuwe besturingssysteem Windows Vista dat begin volgend jaar op de markt komt.

Het ministerie van Justitie onderzoekt nu nog de opstartfunctie van Windows Vista. In het kader van de antitrustzaak is een klacht ingediend over de eerste keer opstarten van het systeem waarbij de gebruiker allerlei instellingen kan invoeren. Concurrenten zouden graag zien dat hun producten bij die eerste opstartfase beter zichtbaar worden.